El govern espanyol tira avant el decret per a actuar en webs independentistes amb el suport del PP i Ciutadans

Associacions d'internet i juristes intentaran que la norma, que permet a l'executiu intervindre la xarxa per a “preservar l'orde públic”, siga declarada inconstitucional.

Dos dels diputats socialistes arriben a la reunió de la Diputació Permanent d'aquest dimecres
Dos dels diputats socialistes arriben a la reunió de la Diputació Permanent d'aquest dimecres / Emilio Naranjo (Efe)
27 de novembre 2019 - 22:42

El govern en funcions de Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dimecres la convalidació parlamentària del seu decret digital que permet actuar sobre les pàgines de la Generalitat de Catalunya i de l'independentisme, gràcies al vot favorable que el PP i Cs han brindat al PSOE, mentre que Unides Podem s'ha abstingut.

Al final de la sessió de la Diputació Permanent del Congrés tenia lloc la votació que permetrà convalidar aquest decret que Sánchez va anunciar el passat 31 d'octubre per a fer front a Identicat, el registre de la Generalitat de ciutadans catalans, entre altres qüestions.

La norma té per objecte regular aquest marc normatiu, que comprén mesures urgents relatives a la documentació nacional d'identitat; a la identificació electrònica davant de les administracions públiques; a les dades que obren en poder d'aquestes; a la contractació pública; i al sector de les telecomunicacions.

El professor de Dret Constitucional de la Universitat de València, Óscar Barberà, ha assegurat al 20H NTC que, amb el decret llei, el govern espanyol vol “matar dos pardals” d’un tir, ja que frena la república digital i alhora es garanteix un marge de maniobra, deixant de banda les resolucions dels jutges sobre qüestions que els poden ser incòmodes en el terreny digital.

El PP, d'acord amb “parar la república catalana digital”

La diputada del PP Ana Vázquez Blanco ha anunciat que el seu grup dona suport perquè està d'acord amb parar “la república catalana digital” i entén que el govern central “es va veure obligat a aprovar el decret en plena campanya electoral” per a donar-li tota la fortalesa al DNI espanyol davant de l'amenaça de la Generalitat de Catalunya.

Mentre que el PP i Cs han donat suport al decret del govern, el seu soci Unides Podem, s'ha abstingut després de plantejar una sèrie de canvis perquè compte amb més garanties.

ERC demana al PSOE que retire el decret

La diputada republicana Montserrat Bassa ha dit al PSOE que faria bé de retirar el reial decret “no per un pacte” sinó per “pura democràcia”. També la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha lamentat que el govern en funcions pretenga convalidar un reial decret que, en la seua opinió, és un “un colp d'estat digital”.

Tampoc Compromís ha donat llum verda a un decret que, segons el diputat Joan Baldoví, s'hauria d'haver tramitat d'una altra manera i debatut “amb assossec, sense presses, i amb molta més calma”. El PNB i Bildu també s'hi han oposat.

Associacions d'internet buscaran que es declare inconstitucional

Tres associacions d'usuaris d'internet i un grup de juristes especialitzats en protecció de dades intentaran que el Tribunal Constitucional declare nul el decret llei que dota el govern espanyol amb la capacitat per a intervindre en internet amb l'objectiu de “preservar l'orde públic”. Per a començar, el primer pas serà presentar un recurs davant del Defensor del Poble. Argumenten que és incorrecta la utilització de la figura del decret llei per a aprovar la mesura. Aquest instrument permet al govern espanyol aprovar una norma amb rang de llei sense el vistiplau del parlament, però requereix que hi haja un alt grau d'urgència per a aprovar la mesura. Segons a les entitats denunciants, no es dona aquesta premisa.

També et pot interessar

stats