• Marihuana legal i canvi de bandera, les altres votacions als EUA

  Notícies Eleccions EUA | 07/11/2020 07:30
  À Punt NTC
  Imatge d'arxiu de manifestants a favor de la legalització de la marihuana/ Shutterstock

  Imatge d'arxiu de manifestants a favor de la legalització de la marihuana/ Shutterstock

  En les eleccions del passat dimarts als Estats Units no només es van votar candidatures a la presidència del país, al Senat o la Cambra de Representats. De fet, part de la població estatunidenca va votar tota mena d'iniciatives legislatives populars sobre legalitat del consum recreatiu de marihuana o terapèutic de setes al·lucinògenes, el disseny de la bandera o el salari mínim estatal, entre d'altres.

  El 3 de novembre es van votar més de 120 referèndums sobre qüestions estatutàries o constitucionals en un total de 32 estats i en el districte de Columbia, segons dades de la Conferència Nacional de Legislatures d'Estat. La pandèmia, però, ha fet que les mesures votades a proposta de la ciutadania es reduïren de les 72 de 2016 a un total de 38 enguany.

  Legalització de la marihuana


  A Nova Jersey, Arizona, Dakota del Sud i Montana s'han aprovat mesures que legalitzaran l'ús recreatiu de la marihuana. Pel que fa a l'ús terapèutic d'aquesta droga, Dakota del Sud i Mississipí s'han sumat a la trentena d'estats que han legalitzat la marihuana mèdica des de 1996.

  Setes al·lucinògenes terapèutiques


  L'ús terapèutic de la psilocibina, un al·lucinogen que es troba en les conegudes com a “setes màgiques”, s'ha aprovat a l'estat d'Oregon. Aquesta substància només podrà ser utilitzada en el tractament de persones adultes, concretament en casos de trastorns d'ansietat i altres malalties mentals.

  Salari mínim


  A Florida s'ha modificat la constitució estatal per a augmentar gradualment el salari mínim per hora actual, 8,56 dòlars, a 15 dòlars abans de novembre de 2026. Florida és el primer estat a aprovar aquest increment salarial mitjançant una iniciativa popular, la qual ha sumat més del 60% dels vots.

  ‘Economia col·laborativa’ a Califòrnia


  La mesura per a considerar els riders i conductors de VTC col·laboradors puntuals de les empreses i no empleats ha estat aprovada. La campanya a favor, impulsada per Uber i altres empreses del sector, ha costat vora 190 milions de dòlars. Segons dades de la Conferència Nacional de Legislatures d'Estat, aquest és un nou rècord d'inversió per a aprovar una iniciativa legislativa popular.

  Una nova bandera a Mississipí


  Tot i que el 2001 ja es va votar en contra d'una mesura semblant, enguany Mississipí ha aprovat el nou disseny de la bandera estatal. Vora el 70% de les persones que han votat en aquest referèndum han decidit canviar una versió de la bandera confederada -part del disseny original i utilitzada en l'actualitat amb connotacions racistes- per una magnòlia. A més, s'ha inclòs una estrela de cinc puntes que representa les tribus natives que vivien en aquest territori.