Els Jaume I defenen les vacunes contra el coronavirus

Els premiats pensen que hi haurà “un xicotet repunt” després de Nadal.

Els premis Jaume I de 2020
Els premis Jaume I de 2020 / EuropaPress

La Premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies 2020, Laura Lechuga, ha avançat que aquest mateix dilluns el grup de treball multidisciplinari que assessora i fa costat al Ministeri de Ciència i Innovació en matèries de Covid-19 i des de fa una setmana també al de Sanitat, i del qual forma part, publicarà un informe sobre les vacunes per a explicar les diferències que existeixen i ajudar a la població a entendre el seu desenvolupament.

Lechuga ha recalcat que totes les vacunes aprovades per les agències reguladores del medicament són “eficaces” i que cal “confiar plenament” en “la seua seguretat i fiabilitat”. Per això, ha subratllat que “l'única recomanació és vacunar-se”, i encara que “durant tot 2021 estarem encara en aquesta situació, ja es veu la llum al final del túnel”.

“Jo sí que seria el primer a posar-me la vacuna”, ha recalcat el Premi Rei Jaume I d’Investigació Mèdica 2020, Miguel Beato del Roser, sobre les reticències que mostra part de la població.

El Premi Rei Jaume I d’Economia 2020, Diego Puga, que també pertany al mateix grup de treball que assessora el Ministeri de Ciència, ha apuntat que, excepte la vacuna russa, de la qual han qüestionat que haja seguit els mecanismes de seguretat (Espanya no ha comprat dosis), la resta de vacunes sí que han complit tots els controls i, de fet, Puga ha destacat que “els contratemps” que s'observen demostren que “els mecanisme funcionen”. “Si s'ha anat més ràpid no ha sigut per saltar-se passos de seguretat, sinó per l'esforç enorme per a acurtar terminis treballant més i amb més recursos”, ha recalcat.

Mesures restrictives al Nadal

Miguel Beato del Roser, ha defés també l'aplicació de mesures restrictives aquest Nadal per a frenar una possible tercera onada de la pandèmia, encara que “sens dubte” hi haurà un “xicotet repunt” després de les festes. No obstant això, ha destacat que també “hi ha més consciència social per a tolerar que aquest Nadal serà diferent” i en aquest sentit ha apel·lat a “la responsabilitat individual” en les reunions familars i socials.

El Premi Rei Jaume I Investigació Mèdica 2020 ha destacat que la població “està començant a entendre” que les restriccions que s'han imposat fins ara “han sigut efectives” per tal de “frenar” la segona onada i “hi ha més responsabilitat social per a tolerar que aquest Nadal siga diferent i que no es puga celebrar de la mateixa manera”.

Els antígens no són per a cribratges massius

Preguntada pels tests d'antígens, Laura Lechuga ha insistit que els actuals “no estan pensats per a cribratges massius com moltes comunitats autònomes intenten vendre” perquè entre un 10 i un 15% donen falsos negatius. Així, ha explicat que els tests d'antígens són “excel·lents” per al que han sigut dissenyats, confirmar els positius en persones amb símptomes, però no poden usar-se per a cribratges massius perquè hi ha una certa possibilitat, entre un 10 i un 15%, que donen fals negatiu i el resultat s'ha de validar amb una PCR. A més, els seus resultats són només fiables entre el primer i el seté dia de la infecció.

Per contra, ha destacat que el dispositiu d'antígens que està desenvolupant permet amb una fiabilitat pròxima al cent per cent no sols diagnosticar un positiu sinó quantificar la càrrega viral, una informació “molt útil per als metges”. Sobre aquest tema, ha explicat que aquest projecte europeu CoNVaT, que ella lidera des de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) des de principis de març, és un dispositiu d'antígens que funciona de forma “molt similar” al que empren els diabètics per a mesurar-se la glucosa. D'aquesta manera, el dispositiu és el mateix i basta canviar el cartutx per a poder ser “usat moltes vegades” i diagnosticar persones.

La diferència amb el test actual d'antígens és que aquest, com un test d'embaràs “sol et diu sí o no”, però “no et dona un valor numèric de quina és la càrrega viral i del nombre d'anticossos que ha generat un pacient”, mentre que la seua tecnologia sí que el quantifica amb “una fiabilitat pròxima al cent per cent” ja que “atrapa” el virus complet.

“Som científics i ara cal veure com es valida això per a transferir-ho al sector industrial espanyol, un engranatge entre el sector acadèmic i l'industrial que no està ben resolt als nostres país”, ha constatat.

També et pot interessar

stats