L'EMA decideix si aprova la vacuna d'AstraZeneca enmig de fortes tensions entre Brussel·les i la farmacèutica

L'Agència Europea del Medicament dictamina que la segona dosi de Pfizer s'ha d'administrar exactament a les tres setmanes perquè siga eficaç.

L'EMA decideix si aprova la vacuna d'AstraZeneca enmig de fortes tensions entre Brussel·les i la farmacèutica
L'EMA decideix si aprova la vacuna d'AstraZeneca enmig de fortes tensions entre Brussel·les i la farmacèutica

L'Agència Europea del Medicament (EMA) emet aquest divendres el dictamen sobre l'avaluació de la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford. Un vistiplau més que probable -el Regne Unit injecta el fàrmac des del desembre-, però ple d'incògnites. L'EMA ja va advertir que la falta de dades sobre els resultats de la població de més de 65 anys podria desaconsellar la vacunació en les persones majors. L'equip mèdic que assessora el govern alemany no ha esperat al pronunciament de l'EMA i ha recomanat directament que no s'administre a persones majors de 65 anys, per l'escassa evidència científica.

En el rerefons de l'eventual aprovació per a la comercialització de la vacuna, continuen les tensions entre la farmacèutica i la Comissió Europea (CE), després de tres reunions infructuoses. Es compleix una setmana de l'anunci de la companyia que podria entregar només el 25% de les dosis signades en el primer trimestre de 2021, per problemes de producció en la planta belga de la firma. Brussel·les manté que el problema és estrictament de la companyia i l'insta que el resolga de manera urgent. Insisteix que la UE té dret a rebre vacunes produïdes en qualsevol de les quatre plantes plasmades en el contracte -la de Bèlgica, una a Alemanya i dues al Regne Unit. Mitjans alemanys asseguren que la companyia hauria accedit a les pressions de Brussel·les a fer públic el contracte de subministrament en les pròximes hores.

Un mecanisme per a evitar la venda de vacunes fora de la UE

Aquesta setmana les autoritats europees han suggerit que AstraZeneca podria haver enviat a altres mercats les vacunes concertades amb la UE. La conseqüència d'aquestes tensions ha sigut l'anunci de la creació immediata d'un mecanisme "d'emergència" perquè la Comissió Europea puga controlar i bloquejar les exportacions a tercers països de vacunes contra la Covid-19 produïdes en territori de la Unió.

La segona dosi de Pfizer ha de posar-se al cap de tres setmanes

A l'espera de la possible aprovació de la comercialització d'AstraZeneca, els països europeus disposen de dos fàrmacs per a dur a terme la vacunació contra el coronavirus: el de Pfizer-BioNTech i el de Moderna. L'Agència Europea del Medicament ha modificat el prospecte del primer. Demana que l'administració de la segona dosi es faça exactament al cap de tres setmanes de la primera injecció perquè el fàrmac siga completament eficaç contra la Covid-19. L'EMA aurgmenta que no hi ha evidència científica suficient del fet que allargar aquest termini siga inofensiu, però és possible que la protecció no siga completa si la segona injecció es retarda més de tres setmanes.

Novavax, una nova vacuna poc eficaç contra la soca sud-africana

La carrera per a vacunar en temps rècord el màxim de població podria incorporar prompte una nova eina. La farmacèutica estatunidenca Novavax ha anunciat que la seua candidata a vacuna té una eficàcia del 89,3% després de l'administració de dues dosis, segons les dades preliminars dels assajos clínics amb 15.000 persones voluntàries. Tanmateix, la companyia ha advertit que el fàrmac és menys efectiu contra la variant sud-africana del coronavirus, i només és capaç de protegir el 50% dels pacients infectats amb aquesta soca.

També et pot interessar

stats