Buenos Aires acull la cimera del G20, marcada pel Brexit, les migracions i el cas Khashoggi

Pedro Sánchez acudeix per primera vegada al fòrum de governança global, acompanyat per Nadia Calviño.

La passada cimera del G20 celebrada a Alemanya. Europa Press
La passada cimera del G20 celebrada a Alemanya. Europa Press

Aquest divendres comença a Buenos Aires la cimera del G20, un fòrum de governança global, que estarà marcada per les tensions entre les grans potències, pel Brexit, les migracions, el canvi climàtic i l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi. 

A la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, països presents en la cimera, se suma la tensió en el mar d'Azov després que Rússia haja capturat bucs ucraïnesos. Com a focus d'atenció afegit, hi haurà la presència de l'hereu saudita, Mohamed bin Salmán, a qui, segons la premsa nord-americana, la CIA ha vinculat amb l'assassinat del periodista crític Jamal Khashoggi. A més, se sumen les dificultats econòmiques de l'amfitrió, Argentina.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acudeix per primera vegada al del G20. Estarà acompanyat per la ministra d’Economia, Nadia Calviño. Entre les apostes de l’executiu espanyol, fixarà com a prioritats el creixement i l'estabilitat econòmica, l'ocupació digna i de qualitat, igualtat, transició ecològica fiscalitat justa, migracions i lluita contra la corrupció.

Els governs participants tractaran d'aprovar una declaració conjunta i l’executiu de Sánchez assegura que ha deixat clars els seus punts de vista i els seus objectius en matèries com les migracions, el comerç o canvi climàtic, en una aposta clara pel multilateralisme. 

Espanya és des de 2008 convidada permanent al G20, un grup format per Alemanya, Aràbia Saudita, Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, la Xina, Corea del Sud, els Estats Units, França, l’Índia, Indonèsia, Itàlia, Japó, Mèxic, Regne Unit, Rússia, Sud-àfrica, Turquia i la Unió Europea.

Migracions

El paper del president nord-americà, Donald Trump, serà de nou crucial. La seua retòrica contra la immigració, especialment la que arriba als Estats Units des de Mèxic i Centreamèrica, ha tensat les relacions amb tota la regió.

Brexit  

La primera ministra británica, Theresa May, tractarà de buscar suport internacional al seu qüestionat projecte de Brexit després del pacte consensuat amb Brussel·les, abans que siga votat per la Cambra dels Comuns el pròxim 11 de desembre. 

Cas Khashoggi

El príncep hereu d'Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salmán, és objecte de controvèrsia mundial per l'assassinat a l'octubre passat del periodista Jamal Khashoggi, al consolat saudita a Istanbul. Un cas amb el qual el relacionen països com Turquia i els Estats Units, països que assistiran a la cimera. 

També et pot interessar

stats