Augmenta la tensió a Nicaragua després de la mort de dos estudiants en una església

Els joves escapaven de la repressió policial durant les protestes contra el govern, que es perllonguen des del mes d'abril.

Els estudiants són rebuts ahir en la catedral de Managua
Els estudiants són rebuts ahir en la catedral de Managua / Jorge Torres (Efe)

La tensió va augmentar ahir a Nicaragua després de la mort de dos estudiants en un atac armat contra una església de Managua, on s'havien refugiat al costat de periodistes i sacerdots per a escapar de la repressió de policies i paramilitars.

"Per a nosaltres és lamentable i hem dit en moltes ocasions: 'Ni un mort més'", es va lamentar el cardenal Leopoldo Brenes en referència a la crisi sociopolítica que travessa Nicaragua, la més sagnant des de la dècada de 1980, en la qual han mort almenys 351 persones des del 18 d'abril.

Els altres joves que estaven en l'església van poder eixir fins a la catedral metropolitana, escortats per bisbes i la Creu Roja , gràcies a la mediació de l'episcopat. Allí els va rebre una multitud entre himnes, càntics religiosos i crits de protesta com 'El poble unit mai serà vençut'.

Així mateix, els estudiants van denunciar que altres quatre alumnes de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (UNAN) foren segrestats per grups paramilitars després d'eixir de l'església on els van assetjar.

Per al bisbe auxiliar de Managua, Silvio Báez, "els atacs criminals de la policia i parapolicials contra estudiants és inhumà i injustificable".

Aturada nacional de 24 hores

Durant la jornada, milers de persones en vehicles i bicicletes es van manifestar a Managua per a exigir l'eixida de Daniel Ortega com a president del govern, a qui responsabilitzen de les víctimes.

Amb aquesta caravana acabaren tres dies consecutius de protestes contra l'executiu, convocats per l'aliança opositora, que va incloure una marxa a Managua i una aturada nacional de 24 hores.

Les protestes contra Ortega començaren el 18 d'abril per unes reformes frustrades de la seguretat social i es van convertir en una exigència de renúncia del mandatari, amb acusacions d'abús i corrupció després d'onze anys en el poder.

Resposta internacional

El secretari executiu de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), Paulo Abrão, denuncià que policies i forces parapolials encaputxats es van coordinar des d'anit per a reprimir amb violència en diferents localitats simultàniament.

"Costa Rica condemna vehementment l'ús de la força letal en contra d'estudiants i civils en la UNAN i deplora que no s'haja permés l'accés d'assistència mèdica", va escriure en el compte oficial de Twitter la vicepresidenta i cancellera de Costa Rica, Epsy Campbell.

Els senadors nord-americans per Florida Bill Nelson i Marco Rubio també van rebutjar els atacs de policies i paramilitars a estudiants.

"La violència perpetrada pel règim d'Ortega és reprensible i no deu tolerar-se. És inquietantment similar a la de [Nicolás] Madur i [Raúl] Castro", es va lamentar Nelson.

Per la seua banda, el senador republicà Marco Rubio va denunciar l'escalada de violència i va apel·lar a unes eleccions "anticipades i justes".

També et pot interessar

stats