Boko Haram, el trist aniversari del segrest de vora 300 adolescents

Fa cinc anys que el grup terrorista jihadista Boko Haram va segrestar 276 xiquetes al nord-oest de Nigèria. 112 encara continuen desaparegudes.

Les xiquetes, tres dies després del segrest

El 14 d’abril de 2014 un grup de membres de Boko Haram assaltaren un internat de Chibok, una població ubicada al nord-est de Nigèria, a la zona on es registra la major activitat de la banda terrorista.

Tres dies després els terroristes van difondre imatges de les xiquetes, captives i obligades a resar amb els segrestadors.

D’ençà del segrest fins hui, 56 van poder fugir i a més de 100 les van intercanviar per presos del grup terrorista. De 112 encara no se sap on són. Les famílies passen l’aniversari amb la natural desesperació.

Boko Haram el van fundar el 2002 i actua a Nigèria, el Camerun, el Txad, Níger i Mali. Ve a ser com l’Estat Islàmic de Síria i l'Iraq, però al sud del Sahel. Com el Daesh, també va arribar a establir un control territorial, a l’estat de Borno, al nord de Nigèria, amb una extensió similar a la de la Comunitat Valenciana.

Actualment, ja sense control territorial, manté una estratègia de guerrilles que té atemorida la regió. Sobretot Níger, els darrers mesos.

Es calcula que durant l’última dècada Boko Haram ha sigut responsable de 20.000 morts. A més, set milions de persones depenen de l’ajuda humanitària i vora dos milions i mig estan desplaçades de les seues localitats. Molts no tenen valor per a tornar-hi, perquè pràcticament cada setmana hi ha un atac armat.

Especialment dura va ser l’activitat terrorista el març passat. Els atacs contra població civil a Níger, Nigèria i el Txad van causar la mort de 88 persones i el desplaçament de més de 18.000, segons l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris.

Fa poc més d’un any, el 19 de febrer de 2018, Boko Haram va segrestar 110 xiquetes més en una escola de Dapchi, també al nord-est de Nigèria. En l’acció cinc xiquetes van morir. Un mes més tard soltaren tres quartes parts de les nenes retingudes.

En alguna ocasió Boko Haram ha assegurat que les xiquetes que es queden amb ells són les convertides a la seua ideologia. El que se sap de cert és que les adolescents són violades i utilitzades com a esclaves sexuals o obligades a contraure matrimoni.

A més, segons càlculs de l'Unicef, Boko Haram i altres grups armats han reclutat al voltant de 3.500 xiquets durant els últims cinc anys. Però podrien ser més, admet l’organització de l’ONU.

També et pot interessar

stats