Bolívia repeteix les eleccions un any després de l'exili d'Evo Morales
El PCE denuncia l'"assetjament i assenyalament" a la delegació espanyola d'observadors internacionals al país.
Aquest diumenge 7,3 milions de bolivians i bolivianes estan cridats a elegir president, vicepresident, diputats i senadors entre cinc candidatures, després que tres es retiraren durant la campanya.
El Moviment al Socialisme (MAS), presidit per Evo Morales, va primer en les enquestes però amb el dubte de si guanyarà la primera volta de les eleccions. El partit ha anunciat que tindrà el seu propi sistema de còmput, després de qüestionar que s'haja eliminat un pas com la fotografia de les actes de votació i que les urnes les custodien els militars, a més de policies.
Les eleccions de Bolívia es repeteixen un any després dels fallits comicis que van derivar en una greu crisi del país, amb la incertesa de si desembocaran en una nova convulsió.
L'arribada de delegacions polítiques d'Amèrica i d'Europa per a acompanyar la jornada de votació ha sigut molt polèmica per una sèrie d'incidents registrats. En aquesta línia, el Partit Comunista d'Espanya ha denunciat l'"assetjament i assenyalament" dels observadors internacionals de la delegació espanyola, en concret dels membres d'Unides Podem, i ha demanat al govern espanyol i la Unió Europea que actuen davant el que considera una vulneració de drets.
Després de quasi un any d'interinitat de la mandatària transitòria Jeanine Áñez, no està clar si el país sud-americà tindrà un govern elegit en les urnes o assistirà a un nou esclat de violència, un temor que des de fa dies ha portat molts bolivians i bolivianes a acaparar menjar i combustible.
L'expresident Evo Morales ha defensat en xarxes socials que els observadors internacionals són garantia de transparència electoral, perquè el seu partit qüestiona des de fa dies el sistema de resultats. Encara així, Morales ha fet una crida a la tranquil·litat.