Creen un registre de dones mortes per avortaments clandestins a Argentina

Des del rebuig pel Senat d’una llei d’avortament segur i gratuït, ja han mort tres dones joves a l’Argentina per interrompre clandestinament l'embaràs.

Reclamen l’avortament lliure a l’Argentina
Reclamen l’avortament lliure a l’Argentina / Reuters

Fa nou dies, el Senat de la República Argentina va rebutjar la legalització del projecte de llei de l’avortament legal, segur i gratuït. La decisió va tindre ressò a tot el món. Des d’aquell moment, ja han mort tres dones per la pràctica d’avortaments clandestins. Les tres eren joves: 22, 30 i 34 anys.

Davant d’aquesta realitat, l’organització Mujeres de la Matria Latinoamericana (MuMaLá) ha anunciat la creació d’un registre de dones mortes a causa de la pràctica d’avortaments clandestins.

Més de 350.000 dones avorten clandestinament cada any a l’Argentina, amb un alt risc per a la seua vida. La coordinadora de Mumalá, Raquel Vivanco, afirma que “les morts d’aquestes dones joves i humils confirmen que la clandestinitat es cobra la vida de milers de dones al nostre país”. Per a Vivanco, aquestes morts són feminicidis d’Estat.

Avortar amb julivert

Fa cinc dies, a Pacheco, al nord del Gran Buenos Aires, una jove de 34 anys va morir a causa d’un avortament clandestí. Va intentar interrompre l’embaràs amb julivert. Dos dies després, una xica de 30 anys va morir en un altra acció d’avortament clandestí. Tenia ja quatre fills.

Liliana, de 22 anys i mare de dos xiquetes, havia mort abans, a Santiago del Estero, al nord de Córdoba, coincidint amb el debat de la rebutjada llei al Senat.

Després del rebuig de la legalització de l’avortament segur i gratuït, el Govern de la república va proposar l’opció d’aprovar, si no la legalització, sí la despenalització per tal de no castigar dones i metges. Però la proposta ja ha estat recorreguda davant la justícia per la fundació contra l’avortament Més Vida.

També et pot interessar

stats