Deu dies d'ocupació feminista a la Comissió Nacional dels Drets Humans mexicana

Exigeixen respostes immediates o l’acceleració en la investigació de centenars de casos sense resoldre.

Activistes i víctimes de la violència ocupen la seu de la Comissió Nacional dels Drets Humans a Ciutat de Mèxic
Activistes i víctimes de la violència ocupen la seu de la Comissió Nacional dels Drets Humans a Ciutat de Mèxic / Sáshenka Gutiérrez (Efe)

Tot va començar quan Marcela Alemán, mare d'una xiqueta violada el 2017, es va encadenar a l'edifici el 2 de setembre per a demanar avanços en el cas. Els col·lectius Ni una menos i Bloque Negro México van acudir a socórrer-la.

Finalment, acabaren entrant al centre el 4 de setembre al migdia i no l'han abandonat des de llavors. Durant el dia són més d'un centenar i a les nits s'alternen perquè n’hi haja sempre al voltant de cinquanta.

Han decorat la seu amb tota mena de pintades: hi ha cartells a les portes, la façana i les parets llueixen munts de frases per la justícia i pel feminisme. Fins i tot, els quadres històrics s’han repintat amb esprai. Tot per a exigir "que es donen respostes immediates o almenys que agiliten les carpetes [d'investigació]" de centenars de casos d'assassinat, violació i desaparició sense resoldre, segons ha informat Érika Martínez, capitost de l'ocupació i mare d'una xiqueta violada als 7 anys.

Més de mil dones assassinades el 2019

L'any 2019, el primer complet de l'administració de López Obrador, va ser el més sagnant de la història de Mèxic des que hi ha registre amb 34.608 homicidis dolosos i 1.012 feminicidis, com s’anomenen els assassinats masclistes.

Per tant, els col·lectius feministes que ocupen la comissió recullen "una còpia de la carpeta d'investigació" de totes les víctimes de violència, no sols dones, oblidades per l'administració, amb l'objectiu d'entregar-li-les a les autoritats. "A Mèxic si estàs sola és impossible que et vegen i que t'escolten", asseguren. Per això s'han organitzat.

Mentre dura l'ocupació, els col·lectius feministes s'han organitzat per a repartir els aliments que els entrega la comunitat entre dones i famílies vulnerables.

"És una faena de molt d'esforç. Ahir totes les xiques no van dormir preparant rebostos i organitzant tot el que ens duen. Jo agraïsc al públic en general el suport que ens donen, perquè això és de tots i per a totes", va declarar Martínez.

El govern promet tractament individualitzat dels casos

El president, Andrés Manuel López Obrador, va declarar dimarts que l'assumpte té "molta difusió" perquè els mitjans i la "premsa conservadora el magnifiquen" per a perjudicar l'executiu d'un país on assassinen deu dones cada dia. "Hi ha una demanda justa que s'atenga, una necessitat, però ja s’ha convertit en un assumpte, diríem, polític i –no m'equivoque– abraçat pel conservadorisme", va afegir.

D’altra banda, la secretària de Governació, Olga Sánchez Cordero, es va reunir amb elles aquest dimecres a la seu ministeri per a oferir una solució i va prometre tractar de manera individualitzada cada cas, però després va demanar en la conferència matutina del president que desallotgen la seu perquè ja "s'està atenent el seu reclam".

No obstant això, Érika Martínez va afirmar després d'aquestes declaracions que el que està ocorrent "és només el principi" mentre hi haja només promeses i no una resposta concreta.

"Sí que es pot. Ací ho estem demostrant. Seguirem dretes en lluita fins que això s'acabe", va afegir.

També et pot interessar

stats