El Marroc expulsa una advocada espanyola del Sàhara Occidental

Es reprén el judici contra huit sahrauís per la suposada implicació en els disturbis després de la victòria d’Algèria en la Copa d’Àfrica.

L'advocada Cristina Martínez, en una imatge cedida per l'agència Alberto Pla (@_albertopla)
L'advocada Cristina Martínez, en una imatge cedida per l'agència Alberto Pla (@_albertopla)

Les autoritats marroquines han expulsat d’Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, l’advocada espanyola Cristina Martínez, que venia com a observadora per a assistir en el judici que té lloc aquest dimecres contra huit activistes sahrauís.

Segons ha informat per telèfon la lletrada, les autoritats no li han permés entrar a la ciutat després d’arribar en un vol que procedia de la ciutat de Casablanca. Martínez ha explicat que les autoritats li van prohibir l’entrada amb l’argument que no disposava d’una acreditació, i alhora li rebutjaven el document de l’Observatori d’Advocats Sahrauís que va presentar. L’advocada ha qualificat de “vergonyosa” l’expulsió, a més de recordar que és la primera vegada que se li impedeix entrar en el territori sahrauí.

El tribunal d’apel·lació d’Al-Aaiun reprén el judici contra huit sahrauís acusats per la suposada implicació en els disturbis que van esclatar el passat 19 de juliol, després de les celebracions per la victòria d’Algèria en la Copa d’Àfrica. Durant els aldarulls, una estudiant va morir després de ser atropellada de forma accidental per vehicles antidisturbis. Els processats estan acusats de sabotejar vehicles i col·locar obstacles en la via pública amb la finalitat de pertorbar el trànsit.

L’expulsió de Martínez té lloc després d’una altra el passat 23 de juny, quan les autoritats marroquines van expulsar a tres advocats espanyols del territori del Sàhara Occidental que pretenien assistir al judici de la periodista sahrauí Nezha Khalidi, condemnada a pagar una multa de 400 euros per exercir la professió de periodisme sense obtindre una acreditació prèvia. Les autoritats marroquines justifiquen aquestes expulsions amb l’argument que els advocats i observadors internacionals “porten una agenda hostil a Rabat” i “venen a fer activisme”.

També et pot interessar

stats