• El primer ministre iraquià anuncia que presentarà la seua dimissió al parlament

  Notícies Món | 29/11/2019 19:10
  A Punt NTC
  El primer ministre de l'Iraq, Adil Abdul-Mahdi

  El primer ministre de l'Iraq, Adil Abdul-Mahdi / Efe

  El primer ministre de l'Iraq, Adil Abdul-Mahdi, ha anunciat que presentarà la seua dimissió al parlament. L'anunci d'Abdul-Mahdi es produeix després d'una de les jornades de protestes més violentes al sud de l'Iraq, que es va saldar amb almenys de trenta morts en Nasiriya i huit a la meridional Najaf, després que la nit del dimecres els manifestants irromperen en el consolat iranià. 

  En una nota, Abdul-Mahdi ha assegurat que va prendre la decisió després d'haver escoltat el discurs de la màxima autoritat religiosa xiïta de l'Iraq, l'aiatol·là Ali al-Sistani, que va convidar aquest divendres els parlamentaris iraquians a reconsiderar el seu suport al govern, al qual va qualificar d'"incompetent".

  Els moviments Al Fath i Estat Dret, de l'exprimer ministre Nuri al-Maliki, han sigut blanc de les crítiques dels manifestants per la seua proximitat a l'Iran, mentre que importants figures xiïtes, com Muqtada al-Sadr i, sobretot, Ali al-Sistani -màxima autoritat religiosa d'aquesta branca a l'Iraq- han donat suport a les protestes. 

  Els manifestants demanen un canvi de govern en considerar-lo corrupte i responsable de la mala gestió dels recursos i problemes econòmics del país.