• El Senat dels EUA avança en la llei per a limitar les accions militars de Trump contra l’Iran

  Notícies Món | 13/02/2020 11:14
  À Punt NTC
  Un grup de persones passa per davant d’una foto de Qassem Soleimani a Teheran

  Un grup de persones passa per davant d’una foto de Qassem Soleimani a Teheran / Wana News Agency (Reuters)

  El Senat dels Estats Units ha aprovat una resolució que tracta de reduir les accions del president Donald Trump a l’Iran, després d’una iniciativa similar avalada per la Cambra de Representants en resposta a l’operació en la qual va morir el general iranià Qasem Soleimani

  La proposta pretén limitar la participació de les tropes nord-americanes en accions contra aquest país, que hauran de ser autoritzades pel Congrés. Fins a huit senadors republicans han donat suport al projecte del demòcrata Tim Kaine. Hui mateix es votarà la resolució abans de passar a consideració de la Cambra de Representants.

  La cambra baixa ja havia aprovat el passat 30 de gener dos projectes de llei per a restringir els poders de Trump. Un d'aquests, conegut com a llei de no guerra contra l’Iran, preveu bloquejar fons per a operacions militars excepte en els casos autoritzats pel Congrés.

  Una segona iniciativa pretendria derogar una “autorització per a l’ús de la força militar” de 2002, que Washington va fer servir per a la guerra contra el règim de Saddam Hussein. A més, el 9 de gener, la Cambra de Representants va aprovar una resolució no vinculant que mostrava incomoditat amb el fet que el govern de Trump no notificara amb antelació l’operació del 3 de gener, la qual va posar fi a la vida de Soleimani

  Per a evitar un previsible veto de Trump, els demòcrates van triar llavors un tipus de resolució que es considera aprovada una vegada les dues cambres del Congrés la ratifiquen, ja que no requereix la signatura del president, a pesar que això li resta força de llei.