Els confinaments domiciliaris guanyen terreny a Europa davant la pandèmia

Alemanya augura quasi tres mesos de mesures "dures" mentre que els Països Baixos allarguen el tancament a casa fins al 9 de febrer.

Una terrassa tancada a Frankfurt, Alemanya
Una terrassa tancada a Frankfurt, Alemanya / Kai Pfaffenbach (Reuters)

La pandèmia de coronavirus no mostra indicis de remissió després de més d'un any. Europa, oficialment immersa en la tercera onada, suma nous casos a la carrera cada dia que passa i la situació a alguns països és ja pitjor que a l'abril i març. Els confinaments guanyen terreny entre les receptes dels dirigents europeus per a intentar atallar el virus, mesura que el govern de Pedro Sánchez descarta implantar, per ara, a Espanya, tot i que la incidència acumulada ja s'apropa cada vegada més als 500 casos per cada 100.000 habitants. És el doble del que el Ministeri de Sanitat considera risc extrem.

A Alemanya, on els morts diaris es mantenen en xifres màximes des de fa dies, la variant britànica amenaça d'accelerar encara més la propagació del virus, segons va advertir la cancellera Angela Merkel aquest dimarts en el diari Bild. Només l'últim dia el país ha registrat 19.600 nous contagis i 1.060 defuncions. La incidència acumulada en la darrera setmana és de 155 casos per cada 100.000 habitants, prou més baixa del pic a què es va arribar el 22 de desembre (198) però encara lluny de l'objectiu que s'ha marcat el govern. El gabinet de Merkel no es relaxa i auguren vora deu setmanes de "dures mesures" perquè, com han alertat, la proliferació de nous casos vinculats amb la variant britànica podria multiplicar per deu la incidència acumulada del virus en els tres pròxims mesos si no s'aconsegueix frenar la propagació.

El país germànic va iniciar dilluns una fase més estricta del seu segon confinament, en la qual es prolonguen fins al 31 de gener les mesures vigents a la vida pública i l'activitat econòmica, i se n'endureixen algunes. La cultura, l'oci, la gastronomia, els comerços no essencials i els col·legis continuen tancats; i les reunions privades s'han limitat als convivents més una persona de fora del domicili. A més, les persones residents dels districtes amb una incidència acumulada en set dies de més de 200 casos per cada 100.000 habitants -com ara Berlín- no poden allunyar-se més de quinze quilòmetres de la seua localitat.

L'evolució de la pandèmia als Països Baixos ha obligat el govern neerlandés a allargar el confinament en què es troba la nació tres setmanes més del que es preveia inicialment, fins al 9 de febrer. Així, manté tancada tota l'activitat no essencial i els col·legis per por de la variant britànica, mentre promet noves ajudes financeres als sectors més afectats per les restriccions. Va ser l'últim país a començar les campanyes de vacunació, el 6 de gener, i dels pocs en el món que no van confinar la ciutadania en la primera onada, però la Haia és conscient de la necessitat de mantindre la distància social per a evitar l'expansió de la variant britànica, més contagiosa que les mutacions anteriors. La pandèmia porta descontrolada des de finals d'estiu als Països Baixos.

A Portugal, la situació també empitjora. El govern ha aprovat estendre el confinament general de la població almenys durant un mes, i no quinze dies com estava previst, després que aquest dimarts s'haja registrat el rècord de defuncions, amb 155 víctimes mortals en un dia. La pressió assistencial al país és molt alta i hi ha diversos hospitals saturats. El primer ministre, António Costa, ha assenyalat que, davant de la "fortíssima dinàmica de creixement" que viu la crisi sanitària a Portugal, l’"única manera" de frenar els contagis és un nou confinament similar al que es va aplicar durant la primera onada.

Les autoritats sanitàries del Regne Unit ja reconeixen obertament que el país es troba immers en el pitjor moment de la pandèmia. El primer ministre britànic, Boris Johnson, compareix aquest dimecres al Parlament per a explicar el full de ruta per a assegurar el compliment de les restriccions sanitàries en tot el territori. Les xifres de la Covid-19 continuen en màxims: 1.243 morts en les últimes 24 hores i més de 45.000 contagis. Davant l'escalada del virus, el ministeri de l'Interior britànic ha advertit que la policia actuarà amb fermesa contra les persones que violen el confinament establert, que imposa el tancament de les escoles i exigeix quedar-se a casa excepte per a practicar esport o dur a terme activitats essencials.

També et pot interessar

stats