Els EUA recuperen les sancions contra l’Iran

La Unió Europea adopta mesures per a protegir les empreses al país a causa de les sancions impulsades pel govern de Trump.

El president iranià, Hassan Rouhani, i el dels Estats Units, Donald J. Trump
El president iranià, Hassan Rouhani, i el dels Estats Units, Donald J. Trump / Sergei Chirikov, Shawn Thew (Efe)

El govern dels Estats Units ha tornat a imposar una sèrie de sancions a l’Iran amb l'objectiu de canviar el comportament dels aiatol·làs i forçar-los a negociar un pacte més ampli.

Aquestes sancions, que havien deixat d’aplicar-se el 2015 després de l'acord nuclear, es tornen a imposar a fi d’aïllar econòmicament l'executiu iranià i forçar les companyies estrangeres a tancar els negocis que tenen al país. La mesura amenaça d’aprofundir la bretxa entre els EUA i la Unió Europea, ja que les sancions afectaran empreses europees.

El president nord-americà, Donald Trump, ha avisat que “els individus o entitats que no cancel·len les activitats amb l’Iran corren el risc de patir greus conseqüències”. Així mateix, ha assegurat que els Estats Units han estat treballant amb altres nacions per a implementar una “campanya de màxima pressió econòmica” contra l'executiu iranià.

Malgrat aquesta campanya, el mandatari ha reiterat el seu desig de negociar un acord més ampli que no es limite al programa nuclear de l'Iran i englobe les seues activitats en països com ara el Iemen i Síria.

Les sancions han entrat en vigor aquest dimarts

Trump va signar una orde executiva en què va establir que, a partir de dimarts, estaria prohibit el comerç amb l’Iran d'or, metalls preciosos i materials com ara l'alumini i l'acer, així com la venda d'automòbils fabricats allí.

Així mateix, els Estats Units rebutjaran les transaccions financeres relacionades amb el sistema de ferrocarrils, imposaran sancions als qui compren o faciliten l'emissió de deute sobirà iranià i prohibiran a l’Iran usar dòlars nord-americans. També han revocat els permisos que permeten importar catifes i aliments iranians, com per exemple pistatxos.

La segona tanda de sancions, entre les quals s'inclouen prohibicions a les transaccions financeres amb el Banc Central de l’Iran i la venda de petroli, una de les principals fonts de divises del país, entrarà en vigor la mitjanit del 4 al 5 de novembre.

La UE adopta mesures per a protegir les empreses

La Unió Europea fa efectives aquest dimarts una sèrie de mesures per a limitar l'impacte de les sancions nord-americanes a l’Iran en les empreses europees, i obri així la porta a reclamar compensacions per danys i perjuís, i per a protegir els europeus que facen negocis amb la república islàmica.

Davant la preocupació de les empreses europees amb negocis en aquell país, Brussel·les ha actualitzat la legislació per a tranquil·litzar els inversors i assegurar que recuperen el dany que puguen causar aquestes sancions extraterritorials, que considera il·legítimes i il·legals. Segons la UE, les empreses hauran de respectar les sancions, però aquest mecanisme permetrà mitigar-ne l’impacte.

En cas de voler abandonar l’activitat a l’Iran com a conseqüència de les sancions, les empreses europees han de demanar una autorització expressa a la Comissió Europea, que podrà fer excepcions només si les companyies proven que les mesures de Washington entorpeixen la seua activitat.

Tot i aquestes mesures, es volen conservar els canals financers comunitaris amb l’Iran, i assegurar l'exportació de gas i petroli iranià.

També et pot interessar

stats