França i els països del Sahel recondueixen l'estratègia antiterrorista

S'incrementarà la presència militar a la zona i reforçaran la coordinació per a fer front als grups armats islamistes.

Cimera de França i els països del Sahel a Pau
Cimera de França i els països del Sahel a Pau / Reuters

França i els països del conegut com G5 Sahel, format per Mali, Burkina Faso, el Níger, Mauritània i el Txad, han acordat corregir l'estratègia antiterrorista que desenvolupen a la regió. Incrementaran la presència de militars, la coordinació i establiran nous objectius. La zona situada en la frontera entre el desert del Sàhara i la sabana africana és un dels punts on el jihadisme s'ha fet especialment fort. A causa dels revessos que han patit, especialment durant les últimes setmanes, amb atacs particularment mortífers, França i els cinc països africans han estret les files.

El president francés, Emmanuel Macron, ha reunit a la ciutat de Pau, al sud de França, els caps d'Estat dels cinc països del Sahel per a coordinar una estratègia comuna que permeta fer front als grups armats islamistes. Ha anunciat en una conferència de premsa conjunta que reforçarà amb 220 soldats el contingent de la missió Barkhane, que compta amb 4.500 soldats francesos a la regió. Macron ha destacat la necessitat d'establir un compromís militar i de reforçar la presència europea a la zona. De fet, França és ara mateix el país europeu que té més soldats desplegats en aquest territori.

L'objectiu de la cimera de Pau era donar resposta al deteriorament de la situació que s'ha produït últimament a la zona, començant per l'accident a Menaka (Mali), provocat per la col·lisió de dos helicòpters francesos, que va causar la mort a 13 soldats.

Després vingueren tres atacs: un reivindicat per l'Estat Islàmic el 10 de desembre a Inates (Níger), en què moriren 71 militars; un altre el 24 d'eixe mateix mes a Arbinda (Burkina Faso), amb vora 40 víctimes mortals (35 d'elles civils); i l'últim el 9 de gener a Chinagodrar (Níger), en què van perdre la vida, almenys, 89 soldats del país africà.

També et pot interessar

stats