L'expresident del BCE, Mario Draghi, es farà càrrec de formar un govern de concentració a Itàlia

El president del govern, Sergio Mattarella, ha convocat un govern d'emergència per la falta de consens per a reeditar l'anterior.

L'expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi
L'expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi / Fabio Frustaci (Efe)

La situació política a Itàlia dista molt de ser estable. El president de la República, Sergio Mattarella, no ha arribat a un acord amb els seus antics socis governamentals per a reeditar l'anterior executiu d'esquerres, i ha hagut de convocar un govern d'emergència. No ha servit de res la ronda de consultes, ni les gestions de l'encarregat d'acostar postures, el president de la cambra, Roberto Fico.

Tot i que les seues intencions eren bones, el partit centrista de Matteo Renzi va posar unes condicions molt elevades per a formar part del govern pel que respecta a diferents matèries, entre les quals hi ha, principalment, Justícia, Sanitat o Educació.

Tampoc s'han posat d'acord respecte a la figura del primer ministre. Tots, a excepció de Renzi i el seu partit Itàlia Viva (IV) demanaven que tornara a ser Giuseppe Conte. Un dels senadors d'IV, Davide Faraone, va explicar que ells no havien ni vetat ni donat suport a Conte, simplement, que creuen necessària una certa regeneració o modificació dels poders respecte de l'anterior executiu.

D'aquesta forma, ara, Mattarella ha hagut de demanar a l'expresident del Banc Central Europeu (BCE) i conegut tecnòcrata de prestigi, Mario Draghi, que es convertisca en l'encarregat de traure Itàlia de la crisi. Aquesta és la segona vegada en una dècada, després de la designació de Mario Monti, que el president de la República ha de recórrer a un executiu polític de perfil alt per a conformar un govern d'unitat que salve una crisi política a Itàlia. Així, aquest dimecres, Draghi començarà en el càrrec, la intenció del qual serà la de formar un govern de concentració.

En el càrrec del BCE, Draghi va impulsar mesures amb l'objectiu de frenar els atacs especulatius en els mercats i també va diferenciar el deute en “bo” o “roí”, fets pel qual, els experts consideren que la seua figura podria ser clau en la reducció de l'elevat deute públic que, segons el mateix govern del país, s'ha incrementat fins al 160% del PIB nacional el 2020.

Segons ha explicat el mateix Mattarella, l'altra alternativa a Draghi era la de tornar a convocar unes noves eleccions, però el president ho ha considerat com una opció pitjor, ja que creu que el país no pot afrontar la lluita contra la pandèmia de coronavirus sense un govern en plenitud de condicions.

També et pot interessar

stats