L'autoproclamació de Guaidó com a president interí de Veneçuela divideix el món
A Europa la crisi obri fissures en la posició comuna a una eixida dialogada, amb diversos líders conservadors que donen suport al líder opositor.
L'autoproclamació de Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela ha creat divisió en el món, entre els països que ràpidament s'han sumat a reconéixer al dirigent opositor, aquells que mantenen el seu suport a Nicolás Maduro i els que mantenen la prudència, com és el cas de la Unió Europea i Espanya. La Unió Europea no s'han pronunciat encara obertament, però els esdeveniments en Veneçuela mostren signes de fissures amb en una posició comuna, ja que diversos líders han mostrat el seu suport a Guaidó.
L'alta representant de Política Exterior de la Unió Europa, la socialista italiana Federica Mogherini, va emetre un comunicat en què es mantenia el rebuig a Maduro però sense donar suport a la proclamació de Guaidó com a president. No obstant això, alguns dels seus líders, com el president del Consell Europeu, Donald Tusk, o el president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, s'han mostrat obertament partidaris de Guaidó. Fins ara la posició d'Europa era proposar una solució dialogada i convocar eleccions, després de rebutjar el procés de reelecció de Maduro, ja que considera que les últimes eleccions no van ser democràtiques.
El mateix succeeix dins d'Espanya. Mentre que el ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, demana calma i aposta per “preservar la unitat d'acció” d'Europa, des del Partit Popular i Ciutadans li demanen que es reconega Guaidó com a president interí.
Països que donen suport a Guaidó
Entre els països que donen suport al líder opositor destaquen els Estats Units, que va ser la primera potència que va reconéixer Guaidó. També han mostrat el seu suport a l'autoproclamat president el Canadà i països sud-americans el Brasil, Colòmbia, l'Argentina, Xile, el Perú, l'Equador, Costa Rica, el Paraguai i Guatemala. Un dels últims països a reconéixer Guaidó ha sigut Geòrgia.
Bloc amb Maduro
Per contra, entre els països que donen suport a la continuïtat de Maduro estan els seus tradicionals aliats, com ara Rússia, Bolívia i Cuba. Nicaragua també s'ha solidaritzat amb Maduro després de l'autoproclamació de Guaidó. Un bloc al qual s'ha sumat Turquia. El president turc Recep Tayyip Erdogan, ha telefonat al seu homòleg veneçolà per a expressar-li el suport de Turquia i li ha dit: "Maduro, germà, mantín-te ferm, estem amb tu".
Per la seua part, Austràlia tampoc no s'ha posicionat, però ha expressat preocupació per la crisi a Veneçuela, amb més d'una desena de persones mortes en protestes contra Maduro, per mitjà de la ministra d'Exteriors, Marise Payne.
Gan inestabilitat a Veneçuela
Veneçuela viu un moment de gran inestabilitat després que el líder opositor i president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, s'ha proclamat president interí del país perquè considera il·legítim el mandat de Nicolás Maduro, que va guanyar al maig del 2018 unes eleccions en què no va participar la majoria de l'oposició perquè les consideraven fraudulentes. Les jornades de protestes convocades per l'oposició han registrat alguns episodis de violència que fins ara han causat 14 víctimes mortals.