L'ONU es reuneix a Marràqueix per a buscar un pacte global per una migració “segura, regular i ordenada”

L'acord no serà vinculant i els països podran seguir tenint la seua pròpia política migratòria independent.

Temes com la gestió integral de la migració fonamentada en la cooperació internacional seran els protagonistes
Temes com la gestió integral de la migració fonamentada en la cooperació internacional seran els protagonistes / Alkis Konstantinidis (Reuters)

La cimera de la immigració convocada per l'ONU a Marràqueix comença aquests dilluns amb l'objectiu de subscriure el “pacte global per a una migració segura, regular i ordenada”. Temes com la gestió integral de la migració fonamentada en la cooperació internacional, el respecte a la sobirania nacional i als drets humans, la protecció de les fronteres i el combat de les màfies que trafiquen amb éssers humans seran els protagonistes dins d'aquesta cimera que durarà dos dies. El pacte arriba després de 18 mesos de negociacions i comptarà amb la participació de dos terços de països de l'ONU. Però també tindrà significatives absències com les dels Estats Units, Itàlia o altres nacions.

Els temes a tractar es traduiran en una declaració de principis que no seran d'obligatori compliment, ja que és un acord no vinculant, i els països que li donen suport poden tenir la seua pròpia política migratòria de manera independent. Els països que defensen aquesta declaració lluitaran per augmentar la cooperació amb els països d'origen i trànsit de les migracions, instarà a erradicar les màfies que trafiquen amb éssers humans i demanarà mesures per a la integració.

D'altra banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, demandarà més fons per al país amfitrió, el Marroc, ja que considera que exerceix un paper vital en la lluita contra els fluxos migratoris. La ruta entre el Marroc i Espanya ha sigut la més utilitzada per la immigració il·legal per a accedir a Europa, i a territori espanyol han arribat 52.678 persones de forma irregular, segons les últimes estadístiques de l'Organització Internacional per a les Migracions.

També et pot interessar

stats