Lukaixenko s’aferra al càrrec i afirma que l’OTAN es prepara per a intervindre a Bielorússia
Vora 20.000 persones s’han manifestat contra el govern a Minsk i reclamen noves eleccions.
La capital bielorussa, Minsk, ha acollit una protesta de vora 20.000 persones en contra del govern del president “etern” del país, Aleksandr Lukaixenko, per manipular presumptament les eleccions presidencials de diumenge passat.
La mobilització s’emmarca en la Marxa de la Llibertat convocada per Svetlana Tikhanóvskaia, la candidata de l’oposició bielorussa unificada que s’ha exiliat a Lituània per a garantir la seua seguretat. Milers de persones han participat en aquesta marxa arreu del país.
El president Lukaixenko, sota la pressió de possibles sancions de la Unió Europea per no respectar els drets de les persones protestants, ha assegurat que “ni pensar-ho” permetrà el lliurament del país, i ha rebutjat els clams de l’oposició perquè se celebren noves eleccions presidencials. A més, ha acusat l’OTAN d’estar reunint tancs i avions a quinze minuts de la frontera bielorussa.
En canvi, l’OTAN ha negat que estiga augmentat la presència militar a la frontera amb Bielorússia, tot i que s’està monitorant la situació del país. El govern bielorús ha empresonat aproximadament 6.000 persones, de les quals ja n'han alliberat 2.000. A més, almenys dues persones han mort durant les protestes.
Pel que fa al paper de Rússia, que ha tingut una relació complicada amb el govern de Lukaixenko en el passat, Moscou ha confirmat que oferirà ajuda militar al país veí d’acord amb el pacte entre els dos governs. Putin té interessos clau a Bielorússia, ja que el país es considera una zona d’esmortiment contra l’OTAN i essencial per a les exportacions d’energia des de Rússia a l’Europa occidental.