Més de 600 migrants rescatats al Mediterrani i sense port on desembarcar

Ni Itàlia ni Malta autoritzen l'entrada de l'Aquarius, l'embarcació de l'ONG SOS Mediterranée, que va rescatar centenars de migrants a aigües líbies.

El vaixell Aquarius de l'ONG SOS Mediterranée a Sicília el gener passat
El vaixell Aquarius de l'ONG SOS Mediterranée a Sicília el gener passat / Antonio Parrinello (Reuters)

Ni el govern d'Itàlia ni el de Malta permetran que entren al seu territori cap de les 629 persones rescatades la matinada de dissabte a diumenge en aigües de Líbia. El vaixell de rescat Aquarius, de l'ONG francesa SOS Mediterranée, continua a hores d'ara a la mar, a unes 35 milles d'Itàlia, i a 27 de Malta.

Després de la negativa de l'executiu italià, que ha tancat tots els seus ports a l'embarcació, el primer ministre de Malta, Joseph Muscat, ha confirmat que el seu país tampoc no obrirà els seus ports al vaixell i ha acusat Itàlia de posar en perill aquestes persones, i de no respectar la regles internacionals. El missatge en el seu perfil de Twitter és contundent: "Malta està respectant les seues obligacions internacionals i no deixarà entrar el vaixell en els seus ports. Continuarem, sempre que siga possible, amb les evacuacions mèdiques individuals en situacions d'emergència". En un altre missatge acusa Itàlia de crear "situacions perilloses" per a totes les persones implicades. 

   

Les autoritats italianes havien sol·licitat que Malta s'ocupara de l'embarcació, entenent que era competència d'aquest país. En un comunicat conjunt signat pel ministre de l'Interior, Matteo Salvini, capdavanter de l'ultradretista Lliga Nord, i pel ministre d'Infraestructures i Transports, Danilo Toninelli, del Moviment 5 Estreles, afirmen: "La nostra intenció és que [Malta] responga oficialment a la petició d'obertura dels seus ports per a posar fora de perill els centenars de nàufrags que hi ha a l'Aquarius". Al mateix temps, advertien que no donarien l'autorització al desembarcament en cap port italià. 

La ultradreta, que cada dia es fa més forta a la Unió Europea, pretén plantejar l'obertura d'un centre d'acolliment per a immigrants en un país europeu no membre de la Unió. La intenció és ubicar-hi els milers de persones a les quals han rebutjat l'asil polític. Tres anys després de l'anomenada "crisi dels refugiats", la immigració és el gran repte a què s'enfronta la Unió Europea. Fins ara només s'ha aconseguit reubicar 34.000 persones refugiades de les 160.000 promeses.

També et pot interessar

stats