Tot el que sabem del coronavirus
Actualitzem la informació sobre la crisi sanitària derivada de la pneumònia de Wuhan.
Què és un coronavirus?
Els coronavirus són una extensa família de virus que causen malalties que van des del refredat comú fins a afeccions respiratòries greus com la pneumònia. Es reconeixen per la forma de corona que tenen al voltant quan s’examinen amb el microscopi.
Quin virus ha motivat l’alerta?
Al desembre la Xina va identificar un nou tipus de coronavirus a la ciutat de Wuhan, la capital de la província de Hubei, al centre de país. L’OMS l’ha etiquetat científicament com a 2019-nCoV. S'associa amb els nombrosos casos de pneumònia que s’han diagnosticat a la ciutat i que han motivat que popularment es conega com la pneumònia de Wuhan.
Com ha aparegut?
Els experts en epidemiologia encara tracten de determinar l'origen del virus. Se sospita que el contagi s'ha produït en un mercat de peix i marisc de Wuhan on també es comercia il·legalment amb animals. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) veu probable que un animal siga la font primària. Una investigació preliminar parlava de serps, però els investigadors xinesos també ha assenyalat teixons i rates com a possibles vectors. Siga com siga, les autoritats de Wuhan han prohibit la venda d’animals vius a la ciutat.
Com es propaga?
Tot i la sospita de l’origen és animal, la Xina ha confirmat que el virus també es transmet de persona a persona per via respiratòria. Personal sanitari s’ha infectat en tractar pacients.
Els virus que infecten els pulmons, com aquest, són més fàcils de propagar per la tos i els esternuts.
Com es combat?
Encara no hi ha una vacuna específica contra el nou coronavirus. La Xina està usant retrovirals genèrics per a atendre els pacients. Malgrat que el nou coronavirus està considerat una malaltia contagiosa de tipus B s’estan aplicant protocols dissenyats per a infeccions de tipus A, el màxim en l’escala local.
Una empresa d'Elx acaba de llançar mercat el primer kit genètic per a la detecció ràpida del patogen.
Quins són els símptomes?
La pneumònia de Wuhan causa febre i fatiga, acompanyades de tos seca i sovint de dispnea (dificultat per a respirar). En ocasions pot derivar en una pneumònia greu i causar la mort. S'estima que el període d’incubació pot durar fins a 14 dies, un fet que complicaria el control.
Com és de greu?
Segons les xifres provisionals –insuficients encara per a traure conclusions– poc més dels 2% dels casos de pneumònia de Wuhan acaben en mort, mentre que coronavirus anteriors com el SARS –que va causar 348 víctimes mortals a la Xina– la mortalitat s'acostava al 10%. S'estima que el 70% dels pacients morts pel nou coronavirus patia altres malalties associades.
Què diu l'OMS?
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) entén que de moment el brot és una emergència per a la Xina però no una emergència sanitària mundial.
Quants contagis hi ha confirmats?
El coronavirus continua estenent-se i ja ha causat més de 140 víctimes mortals i 6.000 contagis a la Xina, Taiwan i la regió autònoma de Hong Kong.
La infecció s'ha estés a altres països, generalment pel desplaçament de persones des de la regió de Wuhan, el focus del contagi. Tailàndia n’ha confirmat huit casos; els Estats Units, Austràlia, Singapur n'han registrat cinc cadascun; Alemanya, França, el Japó, Corea del Sud, Malàisia, el Pakistan i els Emirats Àrabs Units, quatre; el Vietnam i el Canadà, dos; i Sri Lanka, el Nepal i Cambodja, un. El virus no ha causat decessos fora de la Xina.
Pots consultar l'evolució en temps real dels contagis en el següent mapa de la Universitat Johns Hopkins (EUA): https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6/
Pot arribar a Europa?
França i Alemanya han confirmat quatre casos de pneumònia de Wuhan cadascuna. Són els primers contagis confirmats a la Unió Europea.
A Espanya els tres casos sota investigació, a Torrevella, Catalunya i el País Basc han donat negatiu. El Ministeri de Sanitat manté en alerta els hospitals i centres de salut, que ja disposen de protocols d’actuació per a detectar i gestionar contagis.
El principal risc per a l'extensió del coronavirus deriva de l'alta mobilitat de les persones que han visitat en les últimes setmanes la regió de Wuhan. L'equip de futbol local ha aterrat aquest dimecres a Màlaga per a fer la pretemporada després que s'ha descartat contagis entre la plantilla.
Quins plans d'evacuació s'han activat?
Diversos països ja han evacuat (els Estats Units i el Japó) o tenen previst evacuar en les pròximes hores (el Regne Unit, França, Alemanya, Austràlia, el Canadà, el Marroc o Myanmar) el seus ciutadans que continuen a la zona de Wuhan.
La Unió Europea ja ha activat el mecanisme per a repatriar els comunitaris que estan a la ciutat de Wuhan. Espanya, que té vint persones a la zona, negocien amb les autoritats xineses la repatriació.
La Comissió Europea estima que 600 ciutadans i ciutadanes europees han demanat ser evacuats de la Xina.
És segur viatjar a la Xina?
El ministeri d'Afers Estrangers recomana no viatjar a la província de Hubei, de la que forma part Wuhan, i no visitar la ciutat. I fora de la zona de contagi recomana evitar les aglomeracions i els llocs molt concorreguts.
La Confederació Espanyola d'Agències de Viatges també recomana els turistes que no viatgen a la Xina i insta les agències a facilitar els canvis i cancel·lacions.
Les principals companyies aèries han suspés les connexions amb Wuhan.
Què està fent la Xina?
Les autoritats xineses han imposat grans restriccions a la mobilitat a Wuhan i set ciutats més, que sumen 24 milions d'habitants. S'han suspés els vols a Wuhan, les activitats turístiques programades i el transport públic i s'han tallat accessos per carretera. La Xina recomana no viatjar a les ciutats afectades i demana els residents d'aquestes ciutats que no les abandonen. La restricció de mobilitat afecta també el turisme de regions com el Tibet.
En el pla estrictament sanitari, la Xina investiga la possibilitat d'una vacuna i construeix a correcuita un hospital de mil llits per atendre específicament les persones contagiades pel coronavirus.