Un segon espia oferirà informació sobre les pressions de Trump a Ucraïna
El partit demòcrata necessita el suport dels republicans al Senat per a poder destituir el president dels Estats Units.
Les pressions internacionals del president dels Estats Units, Donald Trump, per a influir en les eleccions del 2020, tenen un altre delator. Un segon agent d’intel·ligència vol oferir al Congrés informació de primera mà sobre aquestes relacions de poder, la qual cosa podria reforçar la investigació dels demòcrates per a obrir un juí polític contra el mandatari.
L’advocat Marz Zaid ha anunciat en Twitter que està assessorant un segon espia, però no n’ha revelat la identitat. “Puc confirmar que un segon informant està sent representat pel nostre equip legal. També que ha fet públiques unes indagacions que estan protegides per la llei i que no es poden prendre represàlies contra ell”, ha destacat el lletrat. La cadena de televisió ABC, la primera a informar de la notícia, ha detallat que el denunciant encara no s’ha posat en contacte amb els comités del Congrés que lideren la investigació sobre el procés d'‘impeachment’.
En el centre de la polèmica hi ha una telefonada a Ucraïna que es va produir el 25 de juliol, en la qual Trump va demanar al seu homòleg ucraïnés, Vladímir Zelenski, que investigara per corrupció l’exvicepresident Joe Biden i un dels seus fills, Hunter, que va assessorar una empresa de gas d’aquest territori. L’objectiu del mandatari nord-americà, que busca la reelecció, era suposadament perjudicar Biden, favorit en les enquestes per a ser el candidat demòcrata en els comicis presidencials de 2020.
Però aquest segon informant podria no ser l’últim. En Twitter, el lletrat Andrew Bakaj, que també representa el primer agent, ha indicat que el seu despatx d’advocats està assessorant “múltiples informants” i no ha especificat si això significa que hi haurà més denúncies.
Des que va esclatar l'escàndol, Trump ha intentat qüestionar la credibilitat del primer denunciant, suposadament un agent de la CIA. El dirigent ha afirmat que aquest individu va confiar en “informació de segona mà”, ja que la queixa va ser elaborada a partir del testimoniatge de mitja dotzena de funcionaris del govern.
Fins ara, els republicans del Congrés han sigut molt cauts perquè temen que fer front a Trump es traduïsca en el rebuig total de la base del partit, sempre fidel al president. Però els senadors republicans Mitt Romney, Ben Sasse i Susan Collins han fet un pas avant aquest cap de setmana per a expressar la seua preocupació quant a l’actitud del mandatari. El partit demòcrata necessita el suport dels republicans al Senat per a poder destituir el president, un escenari que mai abans ha ocorregut en la història dels Estats Units.