• Unes 7.000 persones protesten a Israel contra la llei d'identitat jueva

  Notícies Món | 15/07/2018 15:00
  À Punt NTC
  Israelians sostenen pancartes que diuen 'Aquesta casa ens pertany a tots', durant la protesta ahir a Tel-Aviv

  Israelians sostenen pancartes que diuen 'Aquesta casa ens pertany a tots', durant la protesta ahir a Tel-Aviv / Abir Sultan (Efe)

  Al voltant de set mil persones es van manifestar anit a Tel-Aviv per a protestar contra el projecte de llei conegut com a Estat-Nació, el qual protegeix el caràcter jueu de l'estat d'Israel i que ha rebut crítiques per considerar-lo "discriminatori".

  Els manifestants van participar en el que es va denominar "una protesta d'emergència" i van marxar des de la plaça de Rabin fins a l'encreuament de Dizengoff amb Bar Giora, on es van succeir els discursos contra el projecte legal que es tramita en el parlament israelià (Knesset), informa hui el diari Haaretz.

  "En un govern que ha perdut tota la vergonya, que tem a la seua pròpia ombra, la majoria trepitja la minoria, la legislació és racista i l'espai democràtic està sota amenaça constant", va criticar durant la protesta el diputat Ayman Odeh.

  La líder del partit d'esquerres Meretz, Tamar Zandberg, va acusar el govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, d'usar la llei per a desviar l'atenció de l'extrema situació a Gaza i va assegurar que l'únic que ofereix són "lleis racistes".

  Per la seua banda, la delegació de la Unió Europea va sostindre que la forma en què Israel tria definir-se a si mateix "és un assumpte intern que Israel ha de definir", va valorar "el compromís" del país amb "els valors compartits de democràcia i drets humans", i va afirmar desitjar que aquests valors no es posen en qüestió "ni els amenace".


  Autodeterminació exclusiva del col·lectiu jueu

  La llei d'Estat-Nació introdueix per primera vegada el caràcter jueu del país en una llei bàsica, amb rang constitucional, i estableix el dret a l'autodeterminació en exclusiva del col·lectiu jueu. Aquesta denominació havien evitat esmentar-la en la declaració d'independència de 1948 per l'oposició d'alguns corrents jueus. No obstant això, dijous passat Netanyahu va defensar per "dret de la majoria" la iniciativa, que està previst votar al llarg de l'estiu.

  El president d'Israel, Reuven Rivlin, ha demanat esmenar part del contingut de la polèmica normativa per "discriminatòria", en particular, la clàusula 7b, que empara la creació de comunitats per raó de fe o d'origen.