Vora 80 països acceleren la lluita climàtica per a no trair la joventut

Els EUA, la Xina i l'Índia s'han mantingut al marge de compromisos més exigents en una trobada marcada per la presència de Greta Thunberg.

Greta Thunberg durant la intervenció en la Cimera pel Clima de les Nacions Unides de 2019 a Nova York
Greta Thunberg durant la intervenció en la Cimera pel Clima de les Nacions Unides de 2019 a Nova York / Lucas Jackson (Reuters)

Un total de 77 països s’han compromés a reduir a zero les emissions de carboni en 2050. No obstant això, els Estat Units, la Xina i l'Índia s'han mantingut al marge de compromisos més exigents. La protagonista de la trobada internacional ha sigut l’activista sueca Greta Thunberg, que ha esbroncat els mandataris, i els ha acusat de traïció i de fallar als joves. 

“Ens estan fallant, però els joves estan començant a entendre la magnitud de la traïció”, ha advertit la jove de setze anys aquest dilluns a la Cimera pel Clima de Nova York. Les Nacions Unides han convocat aquesta reunió perquè hi participen només els estats que tenen mesures concretes per a dur a terme i, en aquest sentit, la reunió ha tingut un marcat accent europeu. En un intent de convertir la reunió d’alt nivell com un “punt d’inflexió”, els líders de Nacions Unides han manifestat que el món necessitaria augmentar els seus esforços entre tres i cinc vegades per a contindre el canvi climàtic, frenar l’augment del calfament a 1,5 graus com a màxim, i evitar l’augment del “mal climàtic” que ja s’està produint a tot el món.

La denominada Aliança 2050 expressa així la intenció de tractar de reduir col·lectivament les emissions com a mínim un 45% per al 2030 i, de cara a mitjans de segle, preparar estratègies nacionals per a aconseguir el nivell zero en les emissions de carboni, una aposta que han secundat els 77 estats i un gran nombre de regions, ciutats, empreses i inversors.

Espanya, a més, aportarà 150 milions d’euros en els pròxims quatre anys al Fons Verd Per al Clima de Nacions Unides, el principal mecanisme financer per a donar suport a accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic als països en desenvolupament. El president en funcions, Pedro Sánchez, es va desplaçar als Estats Units per a presentar les diverses mesures i anunciar que, juntament amb el Perú, han creat la Coalició d’Impulsors Socials i Polítics que aglutina 45 països per a aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de dones i xiquetes com a component essencial de les accions de lluita contra el canvi climàtic. 

Les intervencions antagòniques de Thunberg i Trump

Una de les intervencions més esperades era la de Greta Thunberg, la jove activista sueca contra el canvi climàtic que ha aconseguit una repercussió mundial. “Jo no hauria d'estar ací, hauria de tornar a l’escola, a l’altre costat de l’oceà. Heu robat els meus somnis i la meua infantesa amb les vostres paraules buides. Estem al principi d’una extinció massiva i només parleu de diners i de contes de fades d’un creixement econòmic etern”, ha etzibat.

L’altra presència, encara que inesperada, ha sigut la del president nord-americà Donald Trump, que ha s’ha deixat veure breument per la cimera. Trump està pròxim a les tesis que neguen el canvi climàtic i ha evitat un cara a cara amb Greta Thunberg, a pesar que s’han trobat breument als corredors.

També et pot interessar

stats