La dissolució del Congrés posa punt final a la tretzena legislatura

S'han celebrat dos plens ordinaris i no s'ha arribat a aprovar cap llei.

La dissolució del Congrés posa punt final a la tretzena legislatura
La dissolució del Congrés posa punt final a la tretzena legislatura

El Congrés dels Diputats es dissol aquest dimarts. Amb la convocatòria anticipada de les eleccions generals per al 10 de novembre, finalitza la XIII legislatura, la segona més curta de la democràcia, amb només 126 dies en què només s'han fet dos plens ordinaris i mitja dotzena de reunions de comissió.

El Butlletí oficial de l'Estat publica el decret de dissolució de les corts i la convocatòria de les eleccions generals. El decret es publicarà després que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, acudisca al Palau de la Zarzuela perquè el rei el firme. D'aquesta manera quedaran dissoltes les cambres i es fixaran les eleccions per al 10 de novembre.

Aquesta legislatura també passarà a la història per no haver aconseguit aprovar cap llei per la tensió existent entre tots els grups polítics dels dos bàndols. Aquesta situació va quedar patent durant la investidura fallida de Pedro Sánchez, motiu pel qual es tornaran a repetir les eleccions.

Així, només s'ha permés la presa en consideració de la reforma de l'Estatut de Múrcia, de la proposició de llei per a l'eutanàsia, del PSOE; de la proposició d'Unides Podem sobre la Llei d'enjudiciament criminal; i de la petició de reforma del reglament del Congrés que va promoure el PNB. La mesa, que des del 21 de maig presideix Meritxell Batet, ha qualificat i ha publicat 49 proposicions de llei, 60 si s'inclouen les iniciatives de les comunitats autònomes.

La legislatura amb menys activitat

La legislatura que ara finalitza es caracteritza per ser la que menys activitat ha tingut. De fet, comparada amb l'anomenada legislatura 'breu' de 2016, que va durar 111 dies entre el 13 de gener i el 3 de maig, es van celebrar dues sessions plenàries ordinàries més que en aquesta etapa. Això és conseqüència del fet que tant juliol com agost són mesos inhàbils a efectes parlamentaris. De fet, el gruix de treball ha tingut lloc aquest mes de setembre.

Una altra diferència amb la legislatura més curta de la democràcia és que, en aquell moment, sí es va convalidar un reial decret llei. Va ocórrer uns dies abans de la dissolució de les cambres i de la convocatòria d'eleccions per al 26 de juny de 2016; en l'últim ple, a la fi d'abril, en què el Congrés va convalidar l'ampliació del programa d'activació d'ocupació.

També et pot interessar

stats