Allau de crítiques a Torra per apel·lar a la via eslovena per a la independència

Dirigents de diferents formacions polítiques l'han titlat "d'il·luminat", "irresponsable" o "perill públic".

Quim Torra a Brussel·les
Quim Torra a Brussel·les / Stephanie Lecocq (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha rebut una pluja de crítiques per haver apel·lat a la via eslovena per a la independència de Catalunya. Ahir, Torra va dir a Brussel·les, en la presentació del Consell per la República, que els catalans han "perdut la por" i que ja "no hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat", i va convidar els catalans a imitar el model d'Eslovènia per a aconseguir la independència. "Els eslovens van decidir seguir cap endavant amb totes les conseqüències, fem com van fer ells i estiguem disposats a tot per viure lliures", va declarar Torra.

Aquestes declaracions han sigut fortament criticades aquest diumenge per dirigents del PSOE, del PP, de Ciutadans i dels comuns, alguns dels quals han recordat que Eslovènia va aconseguir la independència de Iugoslàvia després d'un conflicte bèl·lic en 1991 que va deixar diverses desenes de morts.

El secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha titlat el president català d'"il·luminat" i "irresponsable" per haver apel·lat a la via eslovena, i ha lamentat que des de Catalunya es facen "crides a la insurrecció". El també ministre de Foment ha afirmat que és "tristíssim" abocar la gent "a una senda de sofriment" i ha recordat que la via eslovena "no té res a veure amb la situació de Catalunya". Així mateix, ha exigit a la Generalitat que deixe de proposar "camins intransitables, que juguen amb la convivència de la gent", i ha assegurat que apel·lar a açò és una concepció "totalitarista".

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha advertit que el president català és un "perill públic" per haver apel·lat a la via eslovena, i ha demanat al govern espanyol que inicie "el requeriment previ a l'activació del 155". Arrimadas ha criticat que Torra apel·le "a un conflicte civil amb violència" quan defén el seguiment de la via eslovena per a la independència, un procés en el qual, ha recordat, "hi van haver desenes de morts".

Per la seua banda, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha exigit que no tornen a atacar la seua formació si denuncien que el separatisme busca la "balcanització" d'Espanya".

Per la seua banda, l'alcaldesa de Barcelona i dirigent de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha instat Torra a rectificar "immediatament", i ha considerat que les seues declaracions constitueixen "una greu irresponsabilitat". "Com a alcaldessa de Barcelona demane a Quim Torra i al seu Govern que rectifique immediatament", ha escrit en el seu compte de Twitter. A més, ha afegit que "la cohesió social de Catalunya ha d'estar per damunt de totes les ocurrències i cortines de fum per a tapar els problemes del Govern".

També et pot interessar

stats