Aprovat el Pla de xoc per l'ocupació jove 2019-2021

El govern espanyol vol crear 2,9 milions de contractes indefinits per a menors de 25 anys.

EFE
EFE / Zipi

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Pla de xoc per l'ocupació jove 2019-2021 i l'ha dotat amb 2.000 milions d'euros. Buscarà crear 2,9 milions de contractes indefinits per a joves menors de 25 anys. L'ambició del govern espanyol amb aquest programa és poder reduir un 10% la taxa de desocupació d'aquest col·lectiu durant els tres anys en què estarà vigent, la qual cosa suposaria generar 170.000 llocs de treball nous per a ells.

Durant la presentació del pla, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha assegurat que la situació dels joves a Espanya demanava l'aprovació d'aquest pla, que, segons ha ressaltat, ha nascut acordat unànimement amb sindicats i empresaris. Valerio ha manifestat que la societat necessita que els joves estiguen integrats socialment i econòmicament i “senten afecció” cap al seu sistema polític.

Del total de 2,7 milions de joves afiliats a la Seguretat Social, el 78% treballa en serveis, un sector amb una taxa d'estabilitat molt baixa. Actualment hi ha 569.000 joves desocupats, dels quals 87.000 són de llarga durada. En aquest col·lectiu, el 72,98% presenta un baix nivell formatiu.

Contracte de relleu per a millorar l'ocupació juvenil

L'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat també la regulació de la jubilació parcial i un contracte de relleu per a la indústria manufacturera amb el qual espera poder generar, almenys, 70.000 llocs de treball en els pròxims cinc anys.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha assenyalat que el contracte permetrà generar competitivitat en el sector i, sobretot, generarà oportunitats d'ocupació de qualitat per als joves.

Com ha dit, es tracta d'una indústria amb especial incidència en el sector d'automoció, que no només crea ocupació de major valor afegit i amb millors condicions laborals, sinó que també destaca per la seua innovació i exportació. El repte ara és ajudar a generar oportunitats i combatre “dos grans desafiaments” com són la digitalització i la transició ecològica, ha destacat Maroto.

UGT considera “insuficient” el pla

El sindicat UGT ha valorat el pla per a fomentar l'ocupació jove, que ha qualificat d'“urgent i necessari”, però ha avisat que és una mesura “insuficient”. Des del seu punt de vista, el programa conté alguns aspectes millorables, com ara la definició del contracte relleu o el desenvolupament de l'estatut de les pràctiques no laborables, que es preveu negociar en la Taula de Diàleg Social. No obstant això, UGT ha considerat “molt positiu” que el pla incorpore diverses iniciatives relacionades amb la formació, l'orientació i lligades a compromisos de contractació, així com la formació dual.

Un altre pla de xoc per a parats de llarga durada i majors de 45 anys

Valerio també ha avançat que el govern espanyol treballa en un pla de xoc amb mesures destinades a desocupats de llarga durada i majors de 45 anys. Segons ha dit, el Ministeri de Treball està elaborant un esborrany del pla, que posteriorment sotmetrà als agents implicats.

D'acord amb les últimes dades de l'enquesta de població activa, en el tercer trimestre de l'any hi havia 1,13 milions de persones que estaven desocupades almenys dos anys, de les quals, més de la meitat (605.000 persones) tenien més de 45 anys.

També et pot interessar

stats