Arranca el juí per les adjudicacions d'Aena a la trama Gürtel

Estan acusats el líder de la trama corrupta, Francisco Correa, el comptable i dos antics responsables de comunicació de l'empresa pública.

La fiscalia demana 10 anys de presó per al cap de la Gürtel, Fracisco Correa
La fiscalia demana 10 anys de presó per al cap de la Gürtel, Fracisco Correa / Efe

El cas Gürtel torna al banc dels acusats. A l'Audiència Nacional comença aquest dilluns el juí sobre les adjudicacions presumptament irregulars d'Aena a la Gürtel a canvi de diners o viatges, quan Francisco Álvarez Cascos estava al capdavant del Ministeri de Foment. Estan acusats el cap de la Gürtel, Francisco Correa, l'exdirector de comunicació d'Aena, Ángel López de la Mota, un altre directiu de comunicació de l'ens públic, José María Gavari, i el comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo. El juí es desenvoluparà en 15 sessions fins al 14 de febrer.

La Fiscalia Anticorrupció acusa Ángel de la Mota d'adjudicar, presumptament de forma irregular, 22 contractes públics a la trama de Francisco Correa a canvi de comissions i regals entre els anys 2000 i 2002, per valor de 283.033 euros. El ministeri fiscal demana per a l'exdirector de comunicació d'Aena i el seu número dos 8 anys de presó.

Francisco Correa està acusat d'un delicte continuat de prevaricació, frau a les administracions públiques i delictes continuats de suborn actiu i de falsedat en document mercantil, mentre que Izquierdo està acusat de suborn i falsedat documental. La fiscalia demana 10 anys de presó per al cap de la Gürtel i set per al comptable de la trama.

Suborn i arbitrarietat

En els fets investigats, el jutge instructor de la Gürtel, José de la Mata, relata com els dos ex-alts càrrecs d'Aena, depenent del Ministeri de Foment, van desenvolupar les seues funcions amb una "arbitrarietat palesa" i cometent "una il·legalitat manifesta" en l'adjudicació dels expedients per a beneficiar la trama.

El jutge manté que López de la Mota i Gavari coneixien perfectament la il·legalitat de la seua actuació, que consistia a simular "la concurrència d'una urgència inexistent" per a utilitzar el procediment negociat sense publicitat i convidar als concursos únicament a les empreses de Correa.

Tercer juí del cas Gürtel a l'Audiència Nacional

El d'Aena serà el tercer juí del cas Gürtel a l'Audiència Nacional. El primer, que va condemnar Correa a 52 anys de presó, es va centrar en la primera època d'activitats de la trama. El segon va jutjar la presumpta comptabilitat B del PP valencià i el líder de Gürtel va ser sentenciat a cinc anys i tres mesos de presó.

Encara queden per jutjar les peces relacionades amb l'organització de la visita del papa a València en 2006 i la relativa a presumptes adjudicacions irregulars concedides per l'Ajuntament de Jerez (Cadis). 

També et pot interessar

stats