Blindatge de les pensions i rebuig a un referèndum a Catalunya, entre les 370 propostes de Sánchez

El programa inclou polítiques que frenen la pujada del lloguer i reformes d’impostos, com el de societats.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant la presentació de les mesures aquest dimarts
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant la presentació de les mesures aquest dimarts / Efe.

La proposta oberta per a un programa comú progressista, que ha presentat aquest dimarts el secretari general del PSOE i president del govern central en funcions, Pedro Sánchez, preveu mesures com el blindatge constitucional del model públic i del sistema de pensions, així com altres específiques d’estructura territorial de l’Estat. 

En aquest respecte, en referència a Catalunya, la proposta és partidària del diàleg “sempre dins de la Constitució” amb la Generalitat de Catalunya i fa un rebuig explícit a un referèndum d’autodeterminació. Aquest punt, esgrimit durant les negociacions de juliol com una de les discrepàncies amb Unides Podem, queda reflectit de manera directa en el document que ha presentat Sánchez.

Estat del benestar, transició ecològica i inversió pública són altres dels pilars de la proposta, que preveu augmentar recursos públics destinats a educació i sanitat, així com per a la lluita contra la violència masclista. 

Entre altres mesures, també promet redactar un nou estatut dels treballadors i derogar “els aspectes més lesius” de la reforma laboral del 2012, continuar augmentant el salari mínim interprofessional i actualitzar pensions de conformitat amb l’IPC real. 

Altres propostes econòmiques preveuen un ingrés mínim vital per a millorar les prestacions per fills a càrrec en llars amb situacions de pobresa, així com prohibir talls de subministrament d’aigua, llum i gas quan la causa d’impagament siga una situació de pobresa. 

Educació gratuïta de zero a tres anys, el consentiment de la dona com a aspecte clau en delictes sexuals i la culmuninació de l’exhumació de Franco són altres de les mesures incloses. 

El programa complet es pot consultar a través d'aquest enllaç. 

També et pot interessar

stats