Calvo aclareix que el relator nomes estarà present en la taula de treball entre els partits catalans

La vicepresidenta afirma que no existirà aquesta figura en la relació bilateral entre els governs espanyol i català.

La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, durant la compareixença de premsa al palau de La Moncloa
La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, durant la compareixença de premsa al palau de La Moncloa / Emilio Naranjo (Efe)

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha destacat que és necessari recompondre espais de diàleg i de trobada a Catalunya i que per això s'ha pensant en la figura del relator. No obstant això, ha deixat clar que el govern espanyol en les relacions amb Catalunya només està present "en la comissió bilateral" amb la ministra Meritxell Batet. La figura el relator, ha explicat Calvo, se situa al marge de la relació bilateral i es planteja per a la taula de partits catalans, en la qual no està el govern sinó el PSC, "com una figura útil per a coordinar i afavorir el diàleg". 

Segons Calvo, el govern ha demostrat aquests huit mesos ser capaços de "construir un camí perquè una solució complexa i radicalitzada es recomponga en un orde normalitzat". En aquest sentit, ha assenyalat que és necessari que la societat catalana pense que "hi ha un futur dins de l'espai constitucional".

La comissió bilateral s'ha reunit dues vegades al gener i ara està preparant una altra reunió que no té data, segons ha avançat. La vicepresidenta de l'executiu ha dit que la figura del relator s'ha plantejat com una persona que "ajude els partits en un treball que no es presenta fàcil", i  que en els congressos és una figura molt útil per a ordenar els continguts. Calvo ha dit que li agradaria que fora una persona catalana. 

Calvo acusa PP i Cs d'utilitzar Catalunya en clau partidista

La vicepresidenta ha lamentat que Ciutadans, que va guanyar les eleccions autonòmiques catalanes, no assistisca a la taula de diàleg de partits, així com el PP, el qual, segons la ministra, "ha decidit estar en un espai de radicalitat incomprensible", i la CUP. Calvo ha acusat a PP i Cs d'utilitzar la situació complexa de Catalunya en clau partidària.

Per a Calvo, és necessari recompondre espais de diàleg de Catalunya per l'herència enquistada i radicalitzada rebuda per l'anterior govern que, a causa del seu "immobilisme", va provocar que el vot independentista passara del 10% en 2011 al 47% de 2017. "El govern no serà irresponsable, ni escapista, perquè això ho va fer el govern anterior i les conseqüències les tenim ara", ha dit.

D'altra banda, la vicepresidenta ha llevat importància a les crítiques que han arribat des del mateix PSOE per la del figura relator com l'expressada pel president de la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i la diputada socialista Soraya Rodríguez, que la vicepresidenta atribueix al desconeixement i la falta d'informació.

També et pot interessar

stats