Calvo assegura que l'Open Arms no va demanar "en cap moment" traslladar-se a Espanya amb les persones migrants

La vicepresidenta en funcions afirma que la decisió d'enviar l'Audaz va forçar Itàlia a desbloquejar la situació al Mediterrani.

VÍDEO | Calvo assegura que l\'Open Arms no va demanar \"en cap moment\" traslladar-se a Espanya amb les persones migrants

La vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, ha afirmat al Congrés que l’embarcació espanyola Open Arms, que va estar 19 dies al Mediterrani amb més de cent migrants a bord, no va demanar "en cap moment" traslladar-se a port espanyol. En un ple extraordinari per a informar de la gestió de la crisi del vaixell de l'ONG Proactiva, Calvo ha explicat que, per contra, va ser l'executiu qui va oferir que es desplaçaren a Espanya quan el 16 d'agost l'embarcació va emetre una alerta de rescat. 

Segons el relat de la vicepresidenta, la decisió es va prendre després que el govern espanyol no obtinguera resposta a la petició d'ajuda i col·laboració que havia fet a Italià. En conseqüència, segons Calvo, l'executiu de Sánchez va oferir el port d'Algesires, a Cadis, perquè té "els millors instruments quotidians" per a atendre els migrants que havia rescatat el vaixell de l'ONG, i on s'havia traslladat en dues ocasions anteriors.

L'enviament de l'Audaz va desactivar el bloqueig d'Itàlia

La vicepresidenta assegura que després de comprovar que diversos ministres italians no aconseguien convéncer el seu homòleg de la cartera d'Interior, Matteo Salvini, perquè obrira els ports italians, el president espanyol, Pedro Sánchez, va donar l'orde d'enviar l'embarcació de l'armada espanyola Audaz per a rescatar els migrants que estigueren en situació complicada. Calvo ha atribuït a la decisió d'enviar la nau espanyola el canvi d'actitud de la Fiscalia d'Itàlia, que va desbloquejar la situació i va permetre desembarcar els migrants a l'illa de Lampedusa, segons, assegura, ha reconegut també la Comissió Europea. 

Durant la seua intervenció la vicepresidenta del govern espanyol ha defés els 14 mesos de gestió del govern espanyol en matèria d'immigració. En aquest sentit ha explicat que l'agost de 2018, un mes després que l'executiu de Sánchez s'incorporara a La Moncloa, s'havien produït 68 morts de migrants a l'Estat mentre l'agost d'enguany s'ha hagut de lamentar només una víctima mortal. 

Segons dades de Frontex, enguany han entrat en el conjunt de la Unió Europea 50.000 persones migrants. Calvo ha exposat aquesta informació per a rebatre les posicions polítiques d'aquells grups polítics que animen amb "dades falses" sentiments "incompatibles amb la democràcia", en al·lusió a la formació d'extrema dreta Vox. 

La vicepresidenta del govern central també ha recordat que enguany els efectius de Salvament Marítim han rescatat prop de 50.000 persones migrants.

També et pot interessar

stats