Cuixart defén que Òmnium sempre exercirà els drets fonamentals davant del dilema de la suspensió del referèndum

Considera com "un fet menor" els danys als cotxes de la Guàrdia Civil durant la manifestació del 20S.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en la setena sessió del judici del procés independentista
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en la setena sessió del judici del procés independentista / Efe

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha defés que "el dret a votar a Catalunya es guanya votant per molt que el Tribunal Constitucional decrete suspensions o envie advertiments als seus representants electes". Cuixart, acusat d'un delicte de rebel·lió pel qual la fiscalia demana 17 anys de presó i que està en presó provisional des del 16 d'octubre de 2017, ha fet aquestes declaracions en la setena sessió del judici del procés independentista que se celebra en el Tribunal Suprem.

Preguntat pel fiscal Jaime Moreno sobre si referèndum de l'1-O va ser il·legal, ha explicat que ni ell ni Òmnium han incomplit resolucions del TC perquè no han sigut mai requerits, però que davant la disjuntiva d'exercir drets fonamentals o acceptar la suspensió del tribunal de garanties no té dubte: "Òmnium sempre exercirà drets fonamentals, de manera pacífica i festiva i assumim el paper l'1-O com a agent mobilitzador en defensa dels drets fonamentals". Segons Cuixart, el sentiment d'autogovern a Catalunya va més enllà del sobiranisme i de l'independentisme.

Sobre la concentració davant la seu de la Conselleria d'Economia a Barcelona el 20 de setembre de 2017, Jordi Cuixart reitera que no va ser Òmnium qui va convocar sinó que "es va generar de manera espontània". En aquest sentit, considera que "en cap cas" hi va haver violència el 20S. Cuixart ha destacat: "Tinc clar que l'única violència és la que va exercir la Policia i la Guàrdia Civil l'1-O".

Jordi Cuixart ha manifestat que els danys als cotxes de la Guàrdia Civil durant la manifestació del 20S van constituir un "fet menor" que, encara que no comparteix, al seu judici ha servit per a ocultar la imputació de 750 alcaldes de Catalunya aquells dies. "L'actitud de la ciutadania de Catalunya no em va sorprendre, a excepció dels vehicles de la Guàrdia Civil, que ja li dic que és un comportament impropi", ha assenyalat.

Després de Cuixart serà interrogada l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, també acusada de rebel·lió per la fiscalia. Amb ells conclouran les declaracions dels dotze acusats pel procés independentista català i es donarà pas a la fase dels testimonis, amb l'expresident del govern Mariano Rajoy citat per a dimecres.

També et pot interessar

stats