Diverses comunitats autònomes demanaran a Sanitat avançar el toc de queda aquesta vesprada

El govern espanyol creu que encara tenen marge per a "intensificar" les restriccions sense ampliar el toc de queda.

Última reunió del Consell Interterritorial
Última reunió del Consell Interterritorial / À Punt NTC

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut debat aquest dimecres la petició de diverses comunitats autònomes de modificar l'estat d'alarma per a avançar el toc de queda més allà de les 22:00 hores, com està fixat actualment.

Concretament són Cantàbria, Castella i Lleó, Andalusia, les Balears, les Canàries, Madrid, Galícia, els País Basc, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Catalunya, Múrcia i la ciutat autònoma de Melilla, les que s'han posicionat a favor de fer aquest pas.

De fet, amb l'actual estat d'alarma, que regeix al país fins al mes de maig, no es contemplen les eines necessàries per a avançar abans de les 22:00 hores la restricció a la mobilitat nocturna, per la qual cosa aquestes autonomies han exigit al govern espanyol que contemple una modificació que permeta als governs regionals aplicar un toc de queda des d'abans.

Des de l'executiu, la posició que mantenen és que les comunitats autònomes encara tenen marge per a "intensificar" les mesures de restricció de la mobilitat nocturna, sense necessitat d'ampliar el toc de queda. No obstant això, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha defés aquest dimecres que “si hi ha acord” entre les comunitats autònomes, “no hi ha cap problema” per a modificar el decret de l'estat d'alarma. De la mateixa manera que ha aprofitat per a criticar aquells que intenten imposar limitacions individualitzades després d'arribar a un acord. Que “es tracte d'imposar singularitats fora de l'acord és el que no té sentit i és el que alguns fan”, ha sentenciat.

Des de Madrid, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que està a favor de la mesura, però que ella no preveu implantar-la perquè arruïnaria "encara més" l'hoteleria, els comerços, la iniciativa privada i moltes famílies.

Galícia planteja ampliar-lo a les 18:00 hores

Des de Galícia, el seu president, Alberto Núñez Feijóo, va més allà i planteja la possibilitat que el toc de queda s'avance fins i tot a les 18:00 hores, mesura més severa per tal de frenar el virus. Feijóo també veu "raonable" que hi haja determinats confinaments municipals sempre que la situació així ho requerisca.

També et pot interessar

stats