El Botànic i el PP insisteixen a recuperar el dret civil valencià i Cs s’hi oposa

La proposició de llei es portarà al ple de les Corts per a l'aprovació definitiva.

Ple de les Corts.
Ple de les Corts. / Inma Caballer (Europa Press)

Els partits que integren l’Acord del Botànic –el PSPV, Compromís i Podem– i el PP han donat suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació efectiva del dret civil valencià. La proposta l’han signada aquest dilluns tots els grups, llevat de Ciutadans, que s'hi ha oposat.

La votació ha tingut lloc a la comissió de coordinació, organització i règim de les institucions de la Generalitat de les Corts i suposa que aquesta iniciativa es portarà al ple de la cambra autonòmica per a l’aprovació definitiva.

El 24 d'octubre del 2018 ja es va aprovar en el ple de les Corts la tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups. En aquell moment, Cs va justificar el seu rebuig perquè defensava un dret civil comú en tot el territori espanyol.

En concret, es reclama incloure un segon paràgraf en la disposició addicional segona de la Constitució perquè la competència legislativa civil de les comunitats autònomes assumida en els seus estatuts s'estenga "a la recuperació i l’actualització del dret privat històric d'acord amb els valors i principis constitucionals".

Tal com assenyala la proposta, l’Estatut valencià recull, des de la reforma del 2006, el desenvolupament del dret civil valencià. De fet, s'han promulgat lleis com ara les de règim econòmic matrimonial, de custòdia compartida i d'unions de fet, totes tombades pel Tribunal Constitucional, cosa que deroga de facto les disposicions estatutàries sobre el dret civil propi.

També et pot interessar

stats