El Congrés envia a JxCat al grup mixt per no complir els requisits per a tindre'l propi

La mesa de la cambra avala la petició d'Esquerra Republicana per a formar grup parlamentari sense Oriol Junqueras.

Oriol Junqueras al Congrés
Oriol Junqueras al Congrés / À Punt NTC

La mesa del Congrés ha acordat aquest dijous avalar la proposta d'Esquerra Republicana de Catalunya per a tindre un grup parlamentari propi sense Oriol Junqueras, que s'anomenarà Grup Republicà. Per contra, ha negat la mateixa proposta a Junts Per Catalunya (JxCat), perquè no compleix els requisits que estableix el reglament de la cambra. 

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha recordat que JxCat ni té el mínim de 15 diputats per a formar grup, ni, a pesar de tindre'n 7, supera el 15% dels vots de Catalunya en les passades eleccions generals, tal com exigeix la norma.  

JxCat va intentar formar grup amb els diputats de Compromís, Bildu, Coalició Canària i el Partit Regionalista de Cantàbria, però les negociacions es van frustrar i la formació catalana va demanar una pròrroga per a presentar-se com a grup, tot i no complir els requisits. La mesa també ha rebutjat l'ampliació del termini. 

Ara que el Congrés ja s'ha pronunciat, els 7 diputats de la formació -tres dels quals estan suspesos per la seua condició de presos preventius- es quedaran en el Grup Mixt com ja van fer la passada legislatura. En aquest grup conviuran set formacions i 17 diputats: JxCat (set), EH Bildu (quatre), Coalició Canària (dos), Unión del Poble Navrrés (dos), Compromís (un) i el Partit Regionalista de Cantàbria (un).

Els avantatges de tindre grup propi

Tindre grup propi al Congrés implica grans avantatges polítics, econòmics i de mitjans. Les formacions que el constitueixen tenen garantida la representació en totes les comissions parlamentàries i en la Diputació Permanent, així com veu pròpia en la Junta de Portaveus i capacitat per a intervindre en tots els debats en igualtat de condicions. Per contra, dins del Grup Mixt cal repartir-se temps d'intervenció i els seients en les comissions.

En les sessions de control, el grup propi possibilita entrar en els repartiments de preguntes i interpel·lacions al govern, com també incloure les proposicions de llei en els plenaris. En el mixt, novament, tot s'ha de negociar i repartir a parts iguals. 

Les possibilitats d'accés a subvencions i la quantia d'aquests també difereix sensiblement entre els partits amb grup propi d'aquells que conviuen en el mixt.

També et pot interessar

stats