El Congrés avança en la reforma cap a la nova llei educativa
Rebutjades les esmenes contra el projecte de llei que pretén derogar la Lomce o llei Wert
El govern espanyol ha salvat en el Congrés les tres esmenes a la totalitat que havien presentat PP, Ciutadans i Vox contra la reforma educativa del govern espanyol, coneguda com la Lomloe o llei Celaá. Així les coses s'aclareix el futur de la nova llei d’educació, amb la qual es vol derogar la Lomce o llei Wert, i que podria convertir-se en la la huitena de la democràcia.
Durant el debat parlamentari, la ministra d'Educació i FP, Isabel Celaá, ha advertit que rebutjar la llei orgànica de modificació de la Lomce és "defensar el manteniment" de la política de retallades en educació posada en marxa pel PP amb la legislació vigent.
La diputada de Ciutadans Marta Martín ha estés la mà a la ministra Celaá per a negociar un pacte educatiu, encara que la formació taronja condiciona el diàleg al fet que “congele” la tramitació parlamentària de la reforma educativa, que ha qualificat de “nyap exprés” per la falta de consens i el moment d’incertesa en què ha arribat al Congrés.
Tant el PP com Cs han coincidit a acusar la ministra d'Educació, Isabel Celaá, de centrar-se en el seu projecte personal en comptes de plantejar solucions sobre la tornada a les aules, després del tancament dels centres escolars a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.
La ministra ha fet una defensa ferma de la gestió del govern espanyol davant la crisi sanitària en l'àmbit educatiu i ha recordat que s'hi han invertit 2.000 milions d'euros. També ha insistit que els arguments de PP, Vox i Ciutadans per a rebutjar totalment la reforma educativa del govern "no responen al contingut" de la llei que, assegura, respecta la formació religiosa o l'ensenyament del castellà. Per a Celaá, estar en contra de la Lomloe suposa defensar la continuïtat de la llei anterior (la Lomqe, també coneguda com llei Wert) que "ha donat cobertura normativa" a les retallades en educació. Segons ha destacat, es va passar d'invertir-hi el 5,04% del PIB el 2009 al 4,2 % el 2018.
La llei orgànica de modificació de la LOE (Lomloe), que va ser aprovada pel Consell de Ministres al març, és una promesa del PSOE i també és un dels punts de l'acord de govern de coalició firmat entre els socialistes i Unides Podem.
Entre les principals mesures hi ha la d'eliminar els dos articles de la Lomqe que convertien l'assignatura de Religió en una matèria específica dels dos cursos de batxillerat i la d'incorporar l'assignatura Educació en Valors Cívics i Ètics en 5é o 6é de primària, així com en 1r, 2n o 3r de l'ESO.
El PP, Ciutadans i Vox consideren que es tracta d'un projecte de llei educativa ideològic, que ataca la llibertat de les famílies, que lleva pes a l'ensenyament concertat i a la classe de Religió, que no garanteix el castellà o que busca suprimir els centres d'Educació Especial en uns anys.