El Congrés debat la llei de creació d’un banc d'ADN per a investigar casos de menors furtats

Aquesta llei dona a les víctimes dret a accedir a la documentació que els puga ser d'interés.

Membres de la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CeAqua). Europa Press
Membres de la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CeAqua). Europa Press

El ple del Congrés debat aquest dimarts la llei de xiquets i xiquetes furtades que facilitaria investigar aquests casos i garantir la reparació de les víctimes i la seua tutela judicial. El text és una proposta de la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CeAqua) sobre aquests casos. Té la signatura del PSOE, Units Podem, ERC, Compromís, el PDeCAT i Bildu.

En aquest sentit, proposa una base de dades estatal d'afectats, en l'elaboració de la qual participaran les associacions de víctimes. També es crearà un banc únic d'ADN gratuït amb "tota la informació rellevant" en relació amb els casos de nadons robats. En aquest banc -diu el text registrat- es conservaran mostres de restes òssies.

"Aquesta proposició de llei garanteix el dret a la veritat, a la justícia, a la reparació i a les garanties de no repetició de les persones que van patir el delicte de robatori de xiquets en un context de crims contra la humanitat", comença el text. 

Així, aquesta llei dona a les víctimes dret a accedir a la documentació que els puga ser d'interés, siga de l'administració, arxius privats, butlletins estadístics municipals o llibres de registres d'ingressos i parts. El reglament regularà les infraccions i sancions administratives que imposaran als qui incomplisquen amb aquest dret.

També arreplega que el ministeri fiscal exercirà d'ofici o a instància de les víctimes en totes aquelles accions judicials que escaiguen, que les exhumacions que siguen necessàries "seran sufragades pel Ministeri de Justícia" i que les proves d'ADN seran gratuïtes.

També et pot interessar

stats