El Congrés rebutja investigar les presumptes irregularitats financeres del rei emèrit
L’oposició del PSOE, del PP i de Vox tomba la investigació parlamentària sobre unes donacions a Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
La mesa del Congrés descarta crear una comissió d’investigació sobre les presumptes irregularitats fiscals del rei emèrit Joan Carles I. La cambra baixa ha rebutjat les sol·licituds que, la setmana passada, van registrar d’una banda Unides Podem i, de l’altra, Esquerra Republicana de Catalunya, Més País i Compromís amb el suport de JxCat i Bloc Nacionalista Gallec.
L’oposició del PSOE, del PP i de Vox ha tombat aquest dimarts les peticions d'investigació sobre aquest tema. Tot i això, la Fiscalia de Ginebra continua amb les investigacions sobre unes donacions a Corinna zu Sayn-Wittgenstein que presumptament correspondrien a Joan Carles I, en el marc d’una hipotètica operació de blanqueig.
La portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra, ja va transmetre al seu homòleg en Unides Podem, Pablo Echenique, quan aquest va telefonar per a informar sobre la iniciativa, que el PSOE no donaria suport a la investigació parlamentària. Li va explicar, segons fonts parlamentàries, que en el Congrés ja es van rebutjar iniciatives “pràcticament idèntiques” i que per aquest motiu no dona suport a la comissió.
Precedents en les investigacions al rei emèrit
A l’octubre de 2018 la majoria de la mesa –PP, PSOE i Ciutadans– va descartar que s’haguera d’investigar en el Congrés el rei emèrit a conseqüència de “la posició institucional de l’autoritat del cap de l’Estat en el marc constitucional”. “La persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”, es destaca en l’informe dels lletrats, que inclou la totalitat del període en què s’exerceix l’autoritat de l’Estat amb “efectes jurídics permanents”.