El futur incert del Valle de los Caídos

L'exhumació del dictador Francisco Franco obri el debat sobre què fer amb el mausoleu.

VÍDEO | El futur incert del Valle de los Caídos

Les restes del dictador Francisco Franco ja estan fora del Valle de los Caídos i així s'ha tancat la batalla judicial entre el govern d'Espanya i la família. Ara, s'obri el debat sobre què se n'ha de fer del mausoleu, on les restes del dictador han reposat des de 1975. Institucions, partits i col·lectius per la memòria històrica han llançat diverses propostes, com ara construir un museu nacional de la memòria col·lectiva o també la proposta del senador de Compromís Carles Mulet, que ha advocat per expulsar els benedictins i dinamitar el monument.

El que és cert és l'evidència de la dificultat d'arribar a un consens per la càrrega simbòlica que arrossega. No hi ha una resposta unànime a la pregunta de què fer amb el conjunt monumental, on es troba la major fossa comuna d'Espanya –amb almenys 33.847 soterrats, segons les dades de Patrimoni Nacional–, una basílica, una abadia amb una albergueria regentada per benedictins, una escolania, un centre d'estudis i una creu de 150 metres envoltada d'enormes escultures.

Dijous, en una declaració institucional, el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, va recordar les víctimes de la Guerra Civil que foren traslladades al Valle sense consentiment o amb el desconeixement de les famílies. Més d'un terç dels cossos romanen sense identificar, per la qual cosa el cap de l'executiu espanyol va afirmar: “És una infàmia que s'haurà de reparar més prompte que tard , com els milers de fosses disperses per la nostra geografia”.

El següent pas, l'exhumació de Primo de Rivera

La comissió d'experts que va crear el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el 2011 va presentar un informe en què, a més de recomanar l'exhumació del dictador, defensava una “resignificació integral” del Valle de los Caídos perquè es reconvertira en un lloc per a la memòria de totes les víctimes. Seguint les recomanacions dels experts, el següent pas seria traslladar al cementeri del recinte el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, que ara té un lloc preeminent al temple, així com la revisió de l'estatus jurídic de la fundació que el gestiona. 

A partir d'aquest punt, apareixen les discrepàncies entre els experts. L'antropòleg del CSIC Francisco Ferrándiz, un dels dotze experts de la comissió de 2011, considera que la concepció, iconografia i circumstàncies històriques del Valle l'anul·len com a lloc de reconciliació; l'exministre socialista Ramón Jáuregui està convençut que és idoni per a convertir-lo en símbol de concòrdia; i l'exdirector general de Memòria Històrica, Fernando Martínez, no el concep com un “element de conciliació” per la simbologia franquista que té.

Així, mentre el debat continua, els experts coincideixen que la tasca més immediata és l'exhumació de Primo de Rivera, una operació que es presumeix molt més fàcil i més curta en el temps que els huit anys que ha costat portar el dictador fins al cementeri de Mingorrubio. 

També et pot interessar

stats