El Govern d’Espanya i Podem pacten pujar el salari mínim a 900 euros en 2019

L’acord dels pressupostos inclou també mesures per a blindar l'habitatge i un augment de l’IRPF a les rendes superiors a 130.000 euros.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias signen aquest dijous l'acord sobre pressupostos
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias signen aquest dijous l'acord sobre pressupostos / Eduardo Parra (Europa Press)

El Govern d’Espanya i Podem han tancat un acord sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a 2019 que inclou una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros i un augment de la partida destinada al Pla estatal d’habitatge perquè s’incremente la protecció als llogaters i es done la possibilitat als ajuntaments de regular els preus del lloguer.

Segons han informat fonts de la negociació, l’acord pressupostari de 50 pàgines que han signat Pedro Sánchez i Pablo Iglesias aquest dijous al palau de La Moncloa inclou també l’aprovació dels permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles, que seran de 16 setmanes en 2021, i també millores en les ajudes en dependència. En concret, en 2019 s'incrementarà el pressupost del sistema de dependència en 515 milions d'euros (un 40% més que l'any passat) i s'arribarà fins als 1.800 milions d'euros.

Pujada de l'SMI i recuperació del subsidi per a persones majors de 52 anys

Un dels elements que més destaca de l’acord és aquesta pujada, fins als 900 euros, del salari mínim, que actualment és de 735,9 euros mensuals. L'augment suposa un increment percentual del 22,3%, l'equivalent a 164,1 euros més. La formació morada havia exigit en un principi que s’augmentarà fins als 1.000 euros i l’executiu de Sánchez era partidari, en canvi, de deixar-lo en 850. Els pressupostos de 2019 contemplen 340 milions d'euros per a fer efectiva la pujada.

A més, els comptes públics també contemplen la recuperació del subsidi per desocupació per a persones majors de 52 anys. Així, suprimeixen els criteris que havia introduït l'anterior govern del PP i que endurien l'accés a aquesta ajuda. En concret, s'elimina la obligació d'haver d'accedir a la jubilació anticipada i es fixa en el 125% del salari mínim la base mínima de cotització a la Seguretat Social mentre es percep la prestació.

D'altra banda, es recupera la cotització a la Seguretat Social per a familiars que cuiden persones dependents. Es calcula que la mesura beneficiarà 180.000 persones i millorarà els ingressos a la caixa de la Seguretat Social. L'impacte pressupostari que preveu el document signat per Sánchez i Iglesias és de 315 milions d'euros.

Assegurar les pensions

L'executiu i Units Podem han acordat garantir la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC en 2018 i 2019, i que les mínimes i no contributives arriben al 3% en 2019. El document presentat aquest dijous indica que si la inflació al desembre de 2018 és superior a l'1,6%, que és la revalorització de les pensions aplicada enguany, s'ingressarà una paga compensatòria per a cobrir la desviació. Es preveu una partida de 704 milions d'euros per a aquest cas.

Blindatge de la vivenda

Les mesures relacionades amb l'habitatge ocupen el tercer punt de l'acord pressupostari i tenen l'objectiu de "blindar la seua funció social i evitar l'especulació". El govern espanyol ha acceptat una de les reclamacions ineludibles de Podem per a donar el seu suport als comptes públics i s'ha compromés a modificar la normativa del mercat del lloguer immobiliari per a posar fi a "les pujades abusives" dels preus del lloguer en determinades zones que es consideren "tensionades".

Entre les mesures que es contemplen, destaca la de dotar els ajuntaments de la capacitat de declarar "temporal i excepcionalment" una zona urbana de mercat tensionat quan s'haja produït "un increment abusiu de les rendes de lloguer de la vivenda habitual" que impedisca als habitants accedir i gaudir d'una vivenda "a un preu raonable" i, amb això, "l'exercici del dret constitucional a un habitatge".

Sánchez també s'ha compromés a ampliar el termini de pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer, de tres a cinc anys, tal com demanaven Podem i els seus socis, i a augmentar "progressivament" el pressupost destinat a habitatge de manera que es destinen 630 milions d'euros en 2019 (un 38% més), 700 en 2020 i 1.000 en 2021.

Fiscalitat

Un altre dels punts inclosos en l'esborrany que el Govern d'Espanya enviarà a la Comissió Europea abans del 15 d'octubre contempla que la pujada de l’impost a la renda de les persones físiques (IRPF) afecte les rendes superiors a 130.000 euros. Finalment, el gabinet de Sánchez ha rebaixat la proposta inicial d’apujar l’IRPF a les rendes de més de 140.000 euros i Podem ha cedit a elevar la seua, en superar els 120.000 euros que demanava inicialment.

El tipus màxim d'IRPF s'elevarà dos punts per a les rendes que superen els 130.000 euros en 2019 i augmentarà quatre punts per a les que sobrepassen els 300.000 euros. Actualment, el tipus màxim d'aquest impost se situa en el 45% en el tram estatal.

A més, es pujarà la fiscalitat de l'estalvi, que creixerà en quatre punts percentuals per a rendes superiors als 140.000 euros, fins al 27%. Ara per ara, les plusvàlues de més de 50.000 euros estan gravades amb un tipus del 23%.

L'acord areplega també elevar l'impost sobre patrimoni un 1% per a les grans fortunes (de més de 10 milions d’euros), mentre que es rebaixarà al 4% l'IVA aplicat als productes menstruals, i al 10% el que grava els serveis veterinaris.

Regulació dels jocs d'atzar

Els dos dirigents han pactat també aprovar una regulació d’àmbit estatal de la publicitat dels jocs d’atzar i les apostes en línia, similar a la que hi ha actualment en els productes del tabac.

Resum dels principals punts de l’acord

  • Pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros en 2019
  • L’edat per a accedir al subsidi d’atur torna a fixar-se en els 52 anys
  • Augment del pressupost per al Pla estatal d’habitatge, més protecció per als llogaters i la possibilitat que els ajuntaments regulen els preus dels lloguers a les zones amb més demanda
  • Desenvolupament del model de transició energètica, revisió dels beneficis de les elèctriques i implementació d'una Llei de canvi climàtic i transició energètica
  • Increment de l’IRPF a les rendes superiors als 130.000 euros
  • Augment de l’impost de patrimoni d’un 1% a les fortunes de més de 10 milions d’euros
  • Rebaixa al 4% de l'IVA aplicat als productes menstruals
  • Augment significatiu de les ajudes a la dependència: en 2019 s'hi destinaran 515 milions d'euros més
  • Suport a la llei de violències sexuals proposada per Podem
  • Permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles i remunerats per llei
  • Acord per a millorar les beques i reducció de les taxes universitàries
  • Reforma de la Llei electoral amb regulació del mailing electoral conjunt i llistes cremallera obligatòries
  • Els ajuntaments podran gastar el superàvit per a assegurar escoles infantils de 0 a 3 anys
  • Reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms
  • Finançament per al Pacte d'Estat de violència de gènere

Modificació de la llei mordassa: despenalització de les injúries a la Corona i les ofenses religioses

  • Regulació de la publicitat dels jocs d’atzar i les apostes en línia
  • Derogació de l’article 315.3 del Codi Penal que perseguia els sindicalistes

També et pot interessar

stats