El govern espanyol augmentarà el sostre de despesa per al 2021

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, anuncia una pujada inèdita gràcies als fons europeus.

La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero / À Punt NTC

El govern espanyol presentarà al setembre un augment significatiu del sostre de despesa per al 2021, gràcies a la incorporació de fons europeus, segons ha assenyalat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una entrevista a EFE. "No hi ha hagut cap sèrie històrica que ens permeta comparar la injecció de recursos per una quantitat molt important, que pot estar per damunt dels 20.000 milions d'euros, procedent d'aquests fons", ha assegurat.

Per això, la ministra insta a analitzar "amb una mirada diferent" el projecte pressupostari del 2021, que començarà al setembre amb l'aprovació d'una nova senda d'estabilitat i un sostre de despesa adaptada a la nova situació econòmica derivada de la pandèmia.

L'objectiu de l'executiu és que els comptes del 2021 incorporen la primera anualitat de les transferències del fons europeu de recuperació, la qual cosa alterarà el sostre de despesa, per a iniciar així com més prompte millor la implementació dels projectes. Així, confia a incorporar en el primer any la quantitat de recursos més important que es puga mobilitzar, sempre que siguen gestionables per les diferents administracions.

Montero ha explicat que aquests projectes s'inclouran en el pla d'inversió i reformes que enviarà a Brussel·les a l'octubre, després de reunir al setembre la Comissió de Política Fiscal i Financera i a la Conferència Sectorial, perquè els projectes seran compartits amb les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Per a incorporar els 140.000 milions del pla europeu, la titular d'Hisenda veu imprescindible disposar d’"uns comptes actualitzats" que permeten "fer enlairar el país". Per això, ha fet una crida "a totes les forces polítiques, però sobretot al PP", perquè donen suport als pressupostos. Així mateix, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apel·lat a la "unitat teixida des dels balcons" durant el confinament perquè les forces polítiques donen suport a aquesta llei pressupostària.

En una missiva dirigida a la militància, el secretari general del PSOE s'ha referit als pressupostos com "els comptes de la recuperació". En paral·lel, ha reivindicat el pla de recuperació que va eixir dels acords entre els diferents líders europeus i ha apostat perquè aquests diners vagen destinats a "reconstruir i transformar l'economia, que ha de ser més verda, més digital i més justa".

També et pot interessar

stats