El govern espanyol manté l’hermetisme sobre l'eixida de Joan Carles I

Unides Podem se suma a les demandes d’Esquerra Republicana, Bildu i JxCat perquè l'executiu done explicacions.

Un grafiti del Rei emèrit Joan Carles I, signat per l'artista gallec conegut com ‘el cosí de Banksy’, aquest dimecres en un cèntric carrer de València
Un grafiti del Rei emèrit Joan Carles I, signat per l'artista gallec conegut com ‘el cosí de Banksy’, aquest dimecres en un cèntric carrer de València / Biel Aliño (Efe)

El parador del rei Joan Carles I segueix a hores d’ara sent una incògnita. Portugal era una opció que han desmentit fonts oficials, mentre que diversos mitjans de comunicació l’ubiquen a la República Dominicana. Les especulacions continuen, el govern espanyol manté silenci i no hi ha confirmacions oficials d’on podria haver-se instal·lat després de la “meditada decisió” d’abandonar Espanya perquè els escàndols sobre presumptes actes il·lícits no perjudiquen la monarquia.

“Els assumptes dels despatxos entre el president del govern i el cap de l’estat són discrets, són confidencials i, en conseqüència, en aquest àmbit queden”, va asseverar el president Pedro Sánchez hores després de fer-se pública la notícia. Així mateix, ha tancat files amb la Casa del Rei i ha defés l’actuació de la institució: “Ací no estan jutjant-se institucions, es jutja persones i el rei emèrit ha deixat clar que està a disposició de la justícia. Es desconeixen els detalls sobre aquestes reunions, mentre que el soci de govern, Pablo Iglesias, incideix en la nova fissura oberta i admet discrepàncies. “A Espanya s’obri pas, impulsat pels joves, un horitzó republicà que més prompte que tard es farà realitat”, ha expressat Iglesias aquest matí a través de Twitter.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, en canvi, s’ha mostrat categòrica sobre la continuïtat del fill Felip VI. Ha afirmat aquest dimecres que el rei Joan Carles “no fuig de res, perquè no està immers en cap causa”, alhora que ha remarcat que aquesta decisió no significa cap canvi en la prefectura de l’Estat. Tot i això, la Fiscalia del Tribunal Suprem està investigant si l’exmonarca va cometre frau fiscal o blanqueig de capitals amb els diners que té a Suïssa, per haver-los obtingut, suposadament, a partir de comissions internacionals de les quals no hauria informat la hisenda espanyola. I a Ginebra també continua obert el cas sobre les activitats financeres de dues fundacions amb què Joan Carles I disposava, presumptament, de testaferros –entre els quals podria estar l’aristòcrata alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein– per a cobrar comissions de la construcció de l’AVE a la Meca, a l’Aràbia Saudita.

Reaccions dels partits a la partida de l’exmonarca

El president del grup d’Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, vol que la vicepresidenta Carmen Calvo explique les gestions que van donar lloc a la decisió d’abandonar Espanya, ja que considera que la dirigent socialista “és qui ha fet còmplice el govern” en aquesta operació. La formació ha criticat no haver sigut informat de les converses que van possibilitar la marxa del rei emèrit, unes gestions que s’atribueixen a Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Iván Redondo, director de gabinet del president. En aquest context, Esquerra Republicana, Bildu i JxCat han exigit la compareixença en el Congrés de Carmen Calvo, i ara és Unides Podem la que també reclama explicacions a la vicepresidenta.

El subsecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha considerat aquest dimecres que Pedro Sánchez està avalant “amb el seu silenci” l’“atac a la monarquia” de Pablo Iglesias i consentint que el vicepresident segon pose en qüestió el sistema constitucional. En una entrevista a Onda Madrid, Montesinos ha criticat amb contundència que Sánchez “no comptara amb el principal partit de l’oposició”, i ha recordat que “una de les claus” de l’abdicació de Joan Carles “va ser la interlocució fluida i constant de Mariano Rajoy amb Alfredo Pérez Rubalcaba”.

Ciutadans també s’ha posicionat del costat monàrquic i el subsecretari Carlos Cuadrado ha recriminat al cap de l’executiu que no aprofitara la seua compareixença en el Palau de la Moncloa per a advertir públicament a Pablo Iglesias que, com a vicepresident del govern, no pot “atacar” a la monarquia ni “posar en risc” les institucions del país. Una postura que ha descartat el líder del partit d’extrema dreta Vox, Santiago Abascal, en assegurar que la corona “gaudeix de molt bona salut” i, al seu parer, la ciutadania espanyola “li fa costat”.

També et pot interessar

stats