El Govern Valencià blinda els serveis socials

El ple del Consell aprova la Llei de Serveis Socials Inclusius, que els defineix com a dret universal i en garanteix la dotació pressupostària.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Inclusió Social, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Ple del Consell
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Inclusió Social, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Ple del Consell / GVA

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el projecte de llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, que els dóna la consideració de serveis essencials i d'interés general, al mateix nivell que l'educació i la sanitat. 

Això significa en la pràctica que els Serveis Socials estaran blindats i garantits amb dotació pressupostària. De fet, el cos de la norma delimita les formes de col·laboració entre les diferents administracions per a fer sostenible el sistema, alhora que potencia el protagonisme dels municipis i estableix els mecanismes de planificació, col·laboració i coordinació dels serveis socials amb els altres sistemes públics. També es delimita el territori per a garantir l'equitat en l'accés, establint una zonificació amb demarcacions territorials i un mapa de serveis socials on s'identifiquen les necessitats i la seua cobertura. En el capítol de personal, s'espera que la dotació arribe als 139 milions d'euros al 2021. 

Entre les novetats principals, la norma regula tant l'atenció primària com la de caràcter residencial i inclou la creació de l'Institut Valencià de Formació, Qualitat i Recerca en Serveis Socials per a promoure la qualitat en els serveis, prestacions i recursos humans de la xarxa pública.

Canvi de visió

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Inclusió Social, Mónica Oltra, ha definit la norma com el "puntal del codi social valencià que transformarà la concepció assistencialista, pròpia de visions caritatives de polítiques anteriors, en una concepció moderna de drets subjectius i abast universal". Segons ha explicat, una vegada aquesta llei s'aplique íntegrament, la Comunitat Valenciana "se situarà al capdavant del conjunt d'Espanya", per ser "la primera comunitat autònoma que, per llei, declara els serveis socials com d'interés general i essencials". En paraules d'Oltra, la futura llei "reconeix i garanteix l'accés al sistema públic valencià de serveis socials a totes les persones amb residència efectiva en territori valencià que ho requerisquen".  

També et pot interessar

stats