L'Eurocambra aprova els "filtres de càrrega" que poden limitar internet

Miguel Peguera, professor de Dret Mercantil de la UOC, n'analitza les conseqüencies en À Punt NTC.

VÍDEO | L\'Eurocambra aprova els \"filtres de càrrega\" que poden limitar internet

El ple de l'Eurocambra ha aprovat amb 348 vots a favor, 274 en contra i 36 abstencions l'acord provisional sobre la directiva europea de drets d'autor, que pretén que els creadors de l'era digital siguen remunerats justament i que inclou "filtres de càrrega" que podrien limitar alguns continguts en la xarxa.

"Podríem perdre els mems, imatges o vídeos de paròdia amb trossos de pel·lícules, de cançons... I ens trobaríem missatges que indiquen que el contingut no es pot pujar o no està disponible", ha explicat a À Punt NTC Miguel Peguera, professor agregat de Dret Mercantil i coordinador de postgrau de dret a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

La directiva que s'ha aprovat a Brussel·les, després de dos anys de tramitació, diu que les plataformes on els usuaris i les usuàries pugen continguts seran les responsables si vulneren drets d'autor. "Fins ara, les persones titulars avisaven i la plataforma ho havia de canviar, però no hi havia un control previ", ha explicat durant una entrevista telefònica.

La renovació de les normes europees sobre copyright, en l'era de les xarxes socials, els mòbils i la immediatesa, ha desembocat en un complex text pactat que, segons grups de detractores, tan sols pretén acontentar una part de la indústria.

Un dels articles més polèmics durant la tramitació ha sigut l'article 11, que obliga qualsevol lloc web o aplicació comercial a pagar una llicència als editors de premsa. "Volen que tots els continguts tinguen una llicència, que s'aconseguirà a canvi de diners o un percentatge dels ingressos que la plataforma rep per publicitat", ha explicat Peguera. L'article 13, que també ha creat controvèrsia, vol evitar que la gent que usa de plataformes socials com Twitter, Facebook o Instagram publiquen material infractor.

En contra d'aquesta normativa, s'han convocat mobilitzacions amb el lema “Salvar internet” en algunes ciutats de la Unió Europea, les més nombroses a Alemanya. A Berlín els manifestants s'han mostrat en contra de la implantació de filtres per a monitorar el contingut en internet per a impedir la publicació de material amb drets d'autor.

També et pot interessar

stats