Els partits independentistes aconsegueixen la majoria absoluta, tot i que el PSC guanya en vots

El PSC obté 33 diputats, ERC 33, amb menys vots i Junts 32. Ciutadans i el PP s'enfonsen, superats per Vox.

Els partits independentistes aconsegueixen la majoria absoluta, tot i que el PSC guanya en vots
Els partits independentistes aconsegueixen la majoria absoluta, tot i que el PSC guanya en vots

Amb el 98,77% dels vots escrutats i un 53,55% de participació, el Partit dels Socialistes de Catalunya és el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya, amb 643.569 vots, un 22,99%. No obstant això, el bloc independentista, format per ERC, Junts per Catalunya i la CUP, pot governar en sumar una majoria absoluta àmplia. Per primera vegada en la història, l'independentisme supera la barrera del 50% dels sufragis i arriba al 50,8.

Els socialistes, amb la candidatura de Salvador Illa, dupliquen el nombre d’escons de les últimes eleccions del 21 de desembre de 2017 i n'aconsegueixen 33.

En segona posició està Esquerra Republicana, també amb 33 escons, un més que en l’última contesa electoral. ERC aconsegueix 597.064 vots, el 21,33% del total. Junts, amb 32 escons, obté 562.594 vots, un 20,10%. Així doncs, el bloc independentista amplia la majoria al Parlament de Catalunya fins als 74 escons.

La quarta força política és Vox, que irromp amb 11 escons a l’hemicicle i supera els 210.000 vots. La formació ultradretana fa el sorpasso a Ciutadans i al Partit Popular, amb 6 i 3 diputats respectivament.

Pel que fa a la CUP-Guanyem, obté 9 escons, 5 més que en els últims comicis i avança En Comú Podem. La formació morada manté els 8 escons actuals.

Quant al PDeCat, no obté representació al Parlament de Catalunya.

Dues possibles majories

El guanyador de la nit, Salvador Illa, ha anunciat que es presentarà a la investidura perquè considera que els resultats demostren que “el canvi ha arribat a Catalunya per a quedar-s'hi”.

Pel que fa a En Comú Podem, la cap de llista Jéssica Albiach ha informat que “demà mateix” telefonarà a Salvador Illa i Pere Aragonès per a negociar un govern “d’esquerres, transversal i ampli” que deixe de banda els vetos.

El candidat d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha afirmat que “Catalunya ha fet història, ja que l’independentisme supera el 50% dels vots per primera vegada en la història”. Aragonès ha llançat un missatge directe al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: “És l'hora de resoldre el conflicte. És l'hora de veure com resolem açò votant en referèndum. Sense repressió", ha dit.

El cap de llista d’ERC ha anunciat que treballarà “per a posar d’acord totes les forces independentistes i les forces partidàries del dret a l’autodeterminació” per a aconseguir el seu suport per a la seua investidura com a president de la Generalitat de Catalunya.

La candidata de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que ha parlat amb Pere Aragonès i Dolors Sabater i els ha emplaçat a treballar de manera conjunta.

També et pot interessar

stats