Baldoví reclama a Lastra una proposta de reforma del model autonòmic en huit mesos

El líder de Compromís i el de Més País, Íñigo Errejón, negocien amb la portaveu del PSOE el suport a la investidura.

Foto de portada: Reunió d'Adriana Lastra amb Joan Baldoví i Íñigo Errejón
17 de desembre 2019 - 16:30

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha insistit a demanar una reforma del model de finançament autonòmic i un mecanisme de compensació a canvi del suport a la investidura. Baldoví ho ha traslladat aquest matí a la secretària general del PSOE, Adriana Lastra, amb la qual s'ha reunit, juntament amb el líder de Més País, Íñigo Errejón, en el marc de les negociacions per a la formació d'un govern a Espanya.  

Baldoví ha demanat compromisos “ferms i raonables” sobre l'agenda valenciana i ha marcat un termini de huit mesos perquè el govern espanyol presente una proposta de reforma del model de finançament.  Troba a faltar “concreció” en el pacte per al govern de coalició del PSOE amb Unides Podem, però es mostra “moderadament optimista”. “Crec, sincerament, que la cosa pot eixir”, ha avançat en la roda de premsa que ha fet al Congrés. 

També ho veu possible el diputat de Més País, Íñigo Errejón, que ha presentat a Lastra quatre propostes a canvi del vot favorable en la investidura, entre les quals hi ha millores mediambientals, implantar el vot a partir dels 16 anys, obrir centres d'atenció a dones víctimes de violència masclista, posar fi al dúmping fiscal entre comunitats autònomes i apujar l'IRPF a les rendes més altes. El PSOE estudiarà ara les mesures que, segons Errejón, han causat “bones impressions” en Lastra.

El líder de Més País també ha valorat la normalitat que representa el contacte telefònic de Sánchez amb el president de Catalunya, Quim Torra, després de mesos de distància entre les parts. 

Bildu demana al PSOE que reconega la plurinacionalitat i el dret a decidir

En el marc d'aquestes negociacions EH Bildu ha traslladat la portaveu socialista la necessitat de reconéixer el caràcter plurinacional de l'Estat i el respecte al dret a decidir el futur "dels pobles i nacions de l'Estat" per a resoldre la "crisi territorial" segons ha explicat el partit en un comnicat. La formació nacionalista ha reclamat un debat en profunditat sobre el model territorial i que es revise l'actual política penitenciària.

La portaveu Mertxe Aizpurua, el portaveu adjunt, Oskar Matute, i el portaveu al Senat, Gorka Elejabarrieta han representat la formació nacionalista en la primera reunió amb el PSOE dins de la ronda de contactes per a la investidura, durant la qual també han reclamat la reversió "de les gravíssimes retallades que està patint el conjunt dels pobles i treballadors de l'Estat".

També et pot interessar

stats