El PSOE guanya en deu comunitats autònomes i el PP, en tres

El PNB ha vençut al País Basc; Navara Suma, a la Comunitat Foral de Navarra; Esquerra Republicana, a Catalunya, i Vox, a Múrcia.

El PSOE guanya en deu comunitats autònomes i el PP, en tres
El PSOE guanya en deu comunitats autònomes i el PP, en tres

El PSOE ha guanyat els comicis a deu comunitats autònomes: Astúries, Aragó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Extremadura, Andalusia, Canàries, La Rioja, Comunitat de Madrid i les Illes Balears. No obstant això, en aquestes tres últimes, els socialistes han empatat en nombre de diputats amb el PP. 

Per la seua banda, el PP ha sigut la primera força a tres comunitats autònomes: Cantàbria, Castella Lleó i Galícia, encara que en aquesta última ha empatat en escons amb el PSdeG-PSOE.

Les altres quatre comunitats autònomes han tingut un vencedor diferent: el PNB al País Basc; Navara Suma, a la Comunitat Foral de Navarra; Esquerra Republicana, a Catalunya, i Vox a Múrcia. A les ciutats autònomes, el PP ha guanyat a Melilla, i Vox a Ceuta.

Cs només aconsegueix representació en 4 comunitats

El gran derrotat de la repetició electoral, Ciutadans, només ha aconseguit representació en quatre comunitats autònomes: Andalusia (3), Comunitat de Madrid (3), Catalunya (2) i Comunitat Valenciana (2).

El PSOE repeteix triomf a Andalusia

El PSOE ha tornat a guanyar les eleccions a Andalusia, amb un 33,44% dels vots i 25 diputats, un més que en els comicis d’abril. 

El PP ha recuperat el segon lloc, amb 15 escons, quatre més que ara fa sis mesos.  Vox s’ha situat com la tercera força després de doblar el nombre de diputats, de 6 a 12.

Podem-EU ha quedat en quart lloc, amb sis escons, tres menys que el 28A. Però el gran derrotat ha sigut Ciutadans, que cau des del segon lloc fins al cinqué, amb només 3 diputats, huit menys que en els últims comicis.

Esquerra Republicana torna a guanyar a Catalunya

ERC ha repetit victòria a Catalunya, encara que ha perdut dos diputats respecte als comicis d’abril i s’ha quedat amb 13. Això ha permés que el PSC, que manté els 12 escons del 28A, es quede només a un dels republicans. 

Junts per Catalunya s’ha afiançat en el tercer lloc i ha aconseguit un diputat més que en les eleccions del 28 d’abril, i En Comú Podem (7) s’ha mantingut amb els mateixos escons.

El cinqué més votat ha sigut el PP, que ha obtingut dos diputats, un més que a l’abril. La CUP ha quedat en sisé lloc i s’estrenarà al Congrés amb dos escons. Aquest mateix resultat l’han obtingut Vox, que en puja un, i Ciutadans, que en perd tres.

Amb tot açò, el bloc independentista suma 23 escons, un més que el 28A, i puja quasi sis punts en percentatge de vot.

El PNB s’afiança a Euskadi

El PNB ha reforçat el seu poder en el Congrés dels Diputats per haver aconseguit set escons, un més que en els comicis del 28 d’abril. El PSE-EE s’ha mantingut com a segona força amb  els mateixos quatre representants que tenia, però ha perdut prop de 28.000 vots.

 

Així mateix, EH Bildu ha conservat els quatre escons que tenia i ha pujat fins a la tercera posició, en detriment d’Elkarrekin Podem, que perd un escó i es queda amb 3.

Tot i que el PP ha obtingut 8.700 vots més que fa sis mesos, no tindrà representació en el Congrés .També s’han quedat sense diputats Més País, que només es presentava a Biscaia, i Ciutadans, que perd vora 30.000 vots i s’ha vist sobrepassat per Vox.

D’altra banda, EH Bildu ha aconseguit un diputat per Navarra, un fet que portarà al Congrés Bel Pozueta, mare d’Adur Ramírez de Alda, un dels joves d’Altsasu.

El PP recupera la primera plaça a Galícia 

La repetició electoral ha tornat al PP la condició de força més votada a Galícia, amb 10 diputats, un més que a l’abril. No obstant això, en nombre d’escons ha empatat amb el 

PSdeG-PSOE, que repeteix resultat.

Els altres tres diputats de les circumscripcions gallegues se’ls han repartit Podem-EU (2, els mateixos que el 28A) i el BNG (1), que aconsegueix tornar al Congrés després de l'eixida al desembre del 2015.

Per contra, Ciutadans ha perdut els dos escons que havia obtingut el 28 d'abril i Vox no ha aconseguit representació. Mentre que la formació d’ultradreta puja dos punts i mig en el percentatge de vot, els d'Albert Rivera s'hi deixen quasi set punts.

Aquest empat tècnic entre populars i socialistes arriba uns mesos abans de les eleccions autonòmiques, previstes per a la tardor del 2020, si Alberto Núñez Feijóo no decideix avançar-les.

El PSOE guanya a Madrid, però el PP empata en escons

El PSOE ha repetit com a força més votada a la Comunitat de Madrid, però ha perdut un escó respecte al 28A, i el PP s’ha quedat a menys de 70.000 vots. Així, el PP ha empatat en diputats amb els socialistes i ha sumat tres escons més que en els comicis d’abril.

Vox, amb set diputats, passa del cinqué al tercer lloc i en guanya dos respecte al 28A, mentre que Unides Podem es queda amb 5 (un menys) en quarta posició.

Ciutadans ha perdut vora 500.000 vots i cinc diputats, de manera que es queda com a cinquena força, amb 3 escons. Per la seua banda, Més País-Equo ha aconseguit vora 200.000 vots i 2 diputats. 

Vox, força més votada a Múrcia

La Regió de Múrcia ha sigut l’única comunitat autònoma en què Vox ha guanyat les eleccions. La formació d’ultradreta ha obtingut tres diputats, els mateixos que PP i PSOE, però els ha superat en nombre de vots. Així, Vox i PP sumen un escó, i el PSOE es manté amb tres.

D’altra banda, Unides Podem, amb un diputat, repeteix resultat, i Ciutadans perd els dos que va obtindre el 28A. Així mateix, Més País-Equo no ha aconseguit representació.

També et pot interessar

stats