Sánchez podria sumar amb Unides Podem i altres grups per a governar, segons la Forta

Segons els sondejos autonòmics, el Botànic podria reeditar el pacte de govern a la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | Sánchez podria sumar amb Unides Podem i altres grups per a governar, segons la Forta

El PSOE guanyaria les eleccions generals d'aquest diumenge i obtindria de 116 a 121 diputats, segons el sondeig encarregat per Forta. Aquesta mateixa mostra pronostica una davallada del PP de vora 70 escons, ja que passa dels 137 actuals a obtindre'n entre 69 i 73. Amb tot, els populars continuarien sent la segona força, seguits de Ciutadans, amb 49-48 diputats (en guanyaria entre 16 i 17). Unides Podem n'obtindria entre 42 i 45 (en perdria més de 25).  Segons el sondeig de Forta, Compromís només obtindria un escó i en perdria quatre. 

D'altra banda, els escons obtinguts pel PSOE i Unides Podem en sumarien 166, segons les previsions més favorables al bloc d'esquerres. El suport de Compromís i d'altres partits podria fer que Pedro Sánchez revalidara la presidència del govern espanyol. 

La suma del bloc format pel PP, Ciutadans i Vox es quedaria en 160 escons en la forqueta més àmplia, per la qual cosa no arribarien a la majoria absoluta, situada en 176 diputats. 

Irrupció de Vox

Vox entraria amb força al Congrés, ja que aconseguiria entre 28 i 36 diputats. Esquerra Republicana n'obtindria entre 13 i 14 (5 més), el Partit Nacionalista Basc, 6 (en sumaria un), Bildu es quedaria amb 2, Suma Navarra entraria amb 2, Coalició Canària n'obtindria 1 i Front Republlicà entraria amb un diputat. 

Segons el sondeig de Forta, Compromís només obtindria un escó i en perdria quatre. 

Victòria per al PSOE a la Comunitat Valenciana

El mateix sondeig de Forta indica que el PSOE seria el partit guanyador en les eleccions generals a la Comunitat Valenciana, amb 10 diputats, quatre més que l'any 2016. El segon partit seria el PP, que obtindria set diputats, cosa que implica una forta caiguda de 6 escons respecte de les eleccions anteriors; Unides Podem es col·locaria com a tercera força, amb cinc diputats, igual que Vox, seguida de Ciutadans, amb quatre representants, i de Compromís, amb un diputat.

Possibilitats de reeditar el Pacte del Botànic

Pel que fa a les eleccions autonòmiques, el digital Valencia Plaza ha publicat un sondeig elaborat per l'empresa SyM Consulting en què assenyala que el Pacte del Botànic es podria reeditar, ja que el repartiment entre els blocs d'esquerra i de dreta seria semblant a l'actual, amb vora 44 escons per a la dreta i 55 per a l'esquerra. El que sí que varia és el repartiment entre els partits polítics.

El PSPV i Compromís guanyarien entre un i tres diputats respecte a les autonòmiques del 2015. Estarien en una forqueta entre 24 i 27 el primer, i entre 20 i 22 el segon. Unides Podem, tot i l'aliança amb Esquerra Unida, empitjoraria de resultat i perdria tres escons: passaria de 13 a 10. 

En el bloc de dreta, la principal novetat la protagonitzaria la irrupció de Vox en el parlament valencià, amb 15 escons. No obstant això, l'entrada del partit d'extrema dreta perjudica el PP, que perdria 11 escons i passaria de tindre 31 a 20. Per últim, Ciutadans també patiria una davallada i es quedaria entre 7 i 8 escons, davant dels 13 que va obtindre en 2015. 

També et pot interessar

stats