El PSOE tracta de salvar el Pacte de Toledo amb un acord de mínims

La mesa ha rebutjat celebrar una nova reunió davant la falta d’un document de consens.

VÍDEO | El PSOE tracta de salvar el Pacte de Toledo amb un acord de mínims

La mesa del Pacte de Toledo ha rebutjat convocar per a demà dijous una nova sessió de la comissió, atesa la falta d’un document de consens.  La reunió la demanaren ahir el PSOE, el PDeCAT, el PNB i Compromís, després que la bateria d’esmenes de Podem i les discrepàncies amb el PP hagen fet descarrilar l’acord, en què els grups han treballat durant dos anys

El grup parlamentari socialista ha proposat la resta de formacions polítiques un nou acord d’última hora per a salvar la negociació, a partir del qual plantejarà una nova reunió al llarg de la setmana, segons ha explicat la portaveu socialista Mercé Perea. 

El nou text inclou només les dues primeres recomanacions de les 22 originals.  La primera assenyala la necessitat de millorar el finançament del sistema, i suggereix que l’Estat es faça càrrec progressivament de les despeses impròpies de la Seguretat Social, com ara les prestacions de maternitat i paternitat. La segona recomanació es refereix a mantindre el poder adquisitiu de les pensions, i se centra en la necessitat que la revaloració de les pensions torne a estar lligada per llei a l’IPC real. 

La iniciativa socialista aspira a garantir el consens necessari que permeta desbloquejar la reforma de les recomanacions del Congrés per al sistema públic de pensions.  La presidenta de la comissió parlamentària, la popular Celia Villalobos, ha recordat aquest dimecres que es necessita un acord sobre el 90% del document per a iniciar-ne la tramitació al Congrés. 

Malgrat la iniciativa del PSOE, la possibilitat de salvar les negociacions del Pacte de Toledo semblen encara lluny, atés l’intercanvi d’acusacions entre els grups i les últimes manifestacions de Podem. 

Tant la portaveu de la formació morada, Irene Montero, com el diputat, Rafael Mayoral, han explicat que el partit no participarà en cap acord que eleve l’edat legal de jubilació o supose una retallada en les pensions en ampliar a tota la vida laboral el còmput per a calcular-ne la quantia.

També et pot interessar

stats